Aardappelsalade met groenten
Chef-kok Alain Caron is in het Drentse Veenhuizen waar vroeger armen en gevangenen gehuisvest werden. Lambert en Jolanda telen hier nu in hun ecologische groentetuin de grootste collectie aardappels van Nederland. Hier maakt hij natuurlijk een heerlijk gerecht bij: aardappelsalade met groenten.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Salade2aardappelen
-
100 grsla mix
-
8basilicum blaadjes
-
8takjes dille
-
1teentje knoflook
-
80 grspek
-
1klein stuk gember
-
1rode ui
-
Zoetzure marinade2 elkristal suiker
-
1/2 dlazijn
-
1 dlwater
-
1rode biet
-
1gele biet
-
1 elwalnootolie
-
3 elolijfolie
-
1citroen
-
1 tlDijon mosterd
-
10 grfijngehakte hazelnoten
-
•peper en zout
-
10 grhazelnoot
-
Schil de aardappelen en kook ze in een grote pan met een ruime hoeveelheid water en een snufje zout. Als de aardappelen gaar zijn snij je ze in dunne plakjes en leg je ze even weg.
-
Maak de zoetzure marinade door alle ingrediënten ongeveer 4 minuten in een pannetje te koken en laat het vervolgens afkoelen.
-
Snij de rode biet in dunne plakjes en de gele biet in dunne julienne (gebruik hiervoor eventueel een mandoline)
-
Laat de gele biet voor 10 minuten marineren in de zoetzure marinade. Snij vervolgens de knoflook in dunne plakjes.
-
Snij het spek in kleine blokjes en bak dit voor ongeveer 10 minuten in een pan zonder olie. Laat het spek uitlekken in een vergiet, vang het vet op in een bakje. Dit voeg je namelijk toe aan je vinaigrette
-
Maak de vinaigrette door alle ingrediënten door elkaar te mixen inclusief het vet van de spekjes.
-
Breng alle ingrediënten op smaak door er een beetje vinaigrette op te druppelen. Hou nog wel wat vinaigrette over om over de borden heen te druppelen.
-
Voor de opmaak van de borden leg je eerst wat slamix op het bord. Leg er wat plakjes van de aardappelen bovenop, samen met wat basilicum, de plakjes rode biet, met de rode ui en knoflook en een beetje van de gele biet en wat gember. Maak het gerecht af met een takje dille.
- Eet smakelijk!