Recept: Vissalade van bijvangst met oestermayonaise

19 december 2017
Waardeer: 
(Totaal: 3 stemmen)
Stilstaand beeld van Vissalade van bijvangst met oestermayonaise
4 personen

Ingrediënten voor Vissalade van bijvangst met oestermayonaise

  • Voor de vissalade gebruik ik deze keer allemaal vissoorten die in Nederland als bijvangst gezien worden.


Bijvangst:

  • 1 steenbolk
  • 1 Engelse poon
  • 1 zonnevis
  • 1 zeeforel

verder:

  • beetje dragon
  • 2 el mayonaise
  • 1 sjalot
  • bosje kervel
  • citroensap van een halve citroen
  • 100 gr zuurdesembrood
  • bosje waterkers
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 1 el peperkorrels

Voor de oestermayonaise:

  • 2 eiwitten
  • 4 uitgelekte grote oesters
  • 2 dl zonnebloemolie
  • peper en zout
  • olijfolie
  • limoensap

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Breng een pan met 3 liter water aan de kook met een snufje zout en 1 dl azijn (witte wijnazijn) en de peperkorrels.

  2. 2

    Als het water tegen de kook aan zit, doe je stuk voor stuk de vissen in zijn geheel (ontschubd en zonder ingewanden) in de pan. Pocheer de vis mooi gaar, door het kort onder de deksel te stomen/koken.

  3. 3

    Laat het daarna afkoelen op een plateau in de koeling.

  4. 4

    Als de vis is afgekoeld, maak je de vis graatvrij met je handen (trek eventueel latex handschoenen aan opdat je vingers dan niet de hele kerst naar vis ruiken). Verwijder alle eetbare delen en doe dit in een mengkom.

  5. 5

    Breng de vis op smaak met twee eetlepels mayonaise. Snipper er een sjalot doorheen en wat gehakte kervel en dragon. Breng op smaak met peper, zout en een klein beetje citroensap.

  6. 6

    Laat een beetje opstijven in de koelkast.

  7. 7

    Snij met een stekertje de dunne plakken zuurdesembrood in rondjes en rooster ze in de oven.

  8. 8

    Steek de oesters en hou de 8 mooiste apart in de schelp. Laat de overige voor de oestermayonaise uitlekken en doe deze in een maatbeker doen samen met de eiwitten.

  9. 9

    Zet de staafmixer erin en mix heel erg glad. Monteer langzaam af met druppeltjes zonnebloemolie. 

  10. 10

    Als het zo dikt is als een mayonaise, afwerken met peper, zout en limoensap.

  11. 11

    Serveer de bijvangst vissalade op een bord met een steker en maak mooi plat met bijvoorbeeld een tonicstampertje. Werk af met het zuurdesembrood, de waterkers en de oestermayonaise. Serveer ernaast de pure oesters op "crushed ice"

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter