vrijheidssoep

Vrijheidssoep: minestrone met boerenkool en witte bonen

Chef-kok Sharon de Miranda maakt samen met Samuel Levie een bijzondere vrijheidsmaaltijd: minestrone soep met boerenkool, witte bonen, wortels en bleekselderij. 

Gerecht Vegan
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 3 el
    olijfolie
  • 3
    tenen knoflook
  • 1
    prei
  • 2
    wortels
  • 2
    stengels bleekselderij
  • 1
    courgette
  • 175 gr
    boerenkool of palmkool
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 400 gr
    blik tomaten (gepeld of in blokjes)
  • 1 tl
    gedroogde oregano
  • 1 tl
    gedroogde tijm
  • 2
    laurierblaadjes
  • 1
    snufje suiker
  • 1,5 l
    groente bouillon
  • 400 gr
    blik witte bonen
  • zout en peper
  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.

  2. Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.

  3. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook. Voeg de boerenkool/palmkool toe. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
     

  4. Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.

  5. Dit recept is ontwikkeld door Nationaal Comité 4 en 5 mei en Jet van Nieuwkerk.

  6. Geniet van de vrijheidssoep!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.