Tomaat en watermeloen
11 min

Watermeloen met tomaat, gevuld met mozzarella

Wij zijn op bezoek bij teler Roel de Bakker, hij behoort samen met zijn broer tot de derde generatie tomatentelers in Kwintsheul. Chef-kok Alain Caron creëert een verrassend gerecht met de rode sappige tomaten en groene watermeloenen van Roel. Een spektakel op tafel.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    tomaten
  • 1
    watermeloen
  • 1
    bol mozzarella
  • 1
    sjalotje
  • 10
    blaadjes verse dragon
  • 10
    blaadjes verse munt
  • 1/2 el
    blaadjes verse tijm
  • 10
    frambozen
  • 10
    kersen (ontpit)
  • 1 el
    honing
  • 1 el
    balsamicoazijn
  • 1
    citroen (rasp)
  • 1
    sinaasappel (rasp)
  • zout en peper
  • 4 el
    olijfolie (extra vierge)
  • Benodigdheden
    grill of brander, rasp, appelboor (optioneel)
  1. Snij de bol mozzarella in blokjes, snipper het sjalotje, hak de munt, dragon en tijm. Snij de frambozen en kersen (ontpit) in vieren.

  2. Doe alles in een grote kom. Voeg de honing, balsamicoazijn en olijfolie toe met een beetje citroenrasp en rasp van de sinaasappelschil. Maak het mengsel op smaak met een beetje peper en zout en laat het ca. 1 uur marineren.

  3. Ontvel de tomaten. Snij hiervoor met een mes een kruisje in de kroontjes en leg ze ongeveer 30 seconden in kokend water. Haal vervolgens de tomaten uit het water en laat ze schrikken in koud water. Als ze goed zijn afgekoeld kan je het velletje van de tomaat lostrekken. Leg de tomaten op een stuk keukenpapier.

  4. Snij de bovenkant van de tomaat (bewaar dit) en lepel het vruchtvlees eruit met een appelboor of lepel en zorg dat de uitgeholde tomaat goed droog is van binnen.

  5. Snij uit de watermeloen 4 plakken van ca. 2 cm dik. Neem een kookring van 9 cm (diameter) en haal hiermee uit iedere plak een rondje, zonder schil.

  6. Sprenkel wat olijfolie over de plakken watermeloen, leg ze op een metalen schaaltje en brand ze met een brander even aan zodat ze een beetje bruin worden. Dit kan je ook doen onder de grill van de oven.

  7. Schep de mozzarella uit de kom met het mengsel en zet deze even apart. Doe de rest van de marinade in een zeef en bewaar het sap. Meng vervolgens de mozzarella weer met de marinade. 

  8. Leg een plak watermeloen in het midden van het bord. Leg daarop de tomaat en vul de tomaat met de mozzarella en de marinade. Leg de bovenkant van de tomaat er bovenop. Schenk er wat sap overheen, en maak het af met wat peper en zout en gehakte munt. 

     

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.