8 minuten

Winterse worteltaart en koffie met gember

Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt een prachtige worteltaart met heel veel worteltjes, frisse gember, kaneel en krenten. Ze maakt er natuurlijk een lekker drankje bij. Dit keer geen watertje, maar een bakkie koffie met room en gember en dus flink wat pit!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 12
  • Voor de worteltaart:
    250 g
    zelfrijzend bakmeel
  • 125 g
    donkere basterdsuiker
  • 250 g
    geraspte wortel
  • 3
    eieren
  • 120 g
    gesmolten roomboter
  • 50 g
    verse gember
  • ½ tl
    nootmuskaat
  • ½ tl
    kruidnagelpoeder
  • 1 tl
    kaneel
  • citroen rasp en een scheutje citroensap
  • 1
    handje krenten
  • Voor de topping:
    150 g
    roomkaas
  • 100 g
    ongezouten roomboter
  • 150 g
    poedersuiker
  • Benodigheden:
    springvorm 24 cm doorsnede
  • mixer
  • rasp
  • Voor de winterse koffie:
    1
    kop koffie
  • 1 tl
    donkere basterdsuiker
  • wat geraspte gember
  • 1
    eetlepel roomkaas
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

  2. Dan smelt je de roomboter in een klein pannetje en vet je de bakvorm in met wat boter.

  3. Klop de eieren los in een ruime mengkom voeg de suiker eraan toe en meng dit tot een romige massa. 

  4. Roer de gesmolten roomboter door het eiermengsel en zeef het meel en de kruiden erdoorheen. 

  5. Hak de gember fijn en roer dit door het beslag heen, samen met de geraspte wortel en de schil en het sap van 1 citroen. Voeg een handje krenten toe.

  6. Schenk het beslag in een springvorm en bak de taart in 35 minuten af. 

  7. Mix met een mixer de roomboter zacht en romig en voeg er vervolgens lepel voor lepel de roomkaas aan toe. 

  8. Tot slot voeg je de poedersuiker aan het kaasmengsel toe. 

  9. Haal de taart uit de oven en laat het even afkoelen voordat je de taart uit de springvorm haalt.

  10. Smeer de topping over de taart en natuurlijk kan je het versieren met zoete dingen of met wat citroenrasp, maar Sharon doet er alleen nog wat kaneel over en dan is de carrot cake klaar!

  11. Geniet van je zelfgemaakte worteltaart!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda