Recept: Witlof in roomsaus met aardappelen en een gehaktbal

10 april 2018
Waardeer: 
(Totaal: 36 stemmen)
Stilstaand beeld van Witlof in roomsaus met aardappelen en een gehaktbal

Een klassieke, Hollandse, betaalbare maaltijd zet chef-kok Sharon de Miranda vandaag op tafel: gebakken aardappels, witlof in roomsaus én een gehaktbal. Maar niet alleen de gehaktbal, ook de witlof en de aardappels ontkomen niet aan de Sharon-twist: klassiek, maar dan net even anders dus.

4 personen

Ingrediënten voor Witlof in roomsaus met aardappelen en een gehaktbal

  • 600 g gehakt half om half
  • 2 eieren
  • 1 el grove mosterd
  • 2 bosjes peterselie
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 ui
  • 4 el paneermeel
  • peper
  • zout
  • roomboter
  • 1 bouillonblokje
  • 4 stronken witlof
  • 1 limoen
  • 2 dl kookroom
  • 1 k vastkokende aardappels
  • 1 tl kerriepoeder 

 

Wat drinken we er bij? Thee met gember / kaneelstokje/ schijfje citroen



*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving

Aan de slag

  1. 1

    Snipper het uitje en hak de peterselie fijn. Kneed dit vervolgens samen met de eieren, het paneermeel, peper, zout nootmuskaat en de grove mosterd. Als alles goed gemengd is draai je er ballen van.

  2. 2

    Smelt in een hapjes pan een flinke klont roomboter en braad de ballen rond om mooi goudbruin. Blus het af met een kopje water en verkruimel een bouillonblokje erbij voor de aller lekkerste jus! Laat het daarna nog op een laag vuurtje 15 min stoven.

  3. 3

    Verwijder de lelijke blaadjes van de witlof en snij de lof vervolgens in 4 stukken. Verhit in een koekenpan een scheutje olie en bak op laag vuur de witlof zachtjes aan.

  4. 4

    Rasp de schil van de limoen en doe dit in een bakje, dit gebruik je later. Snij de geraspte limoen doormidden en knijp het sap van de limoen uit over de lof. Plaats een deksel op de pan en laat dit 5 min stoven.

  5. 5

    Vervolgens voeg je de kookroom eraan toe samen met wat peper en zout naar smaak en kook je dit 15 min op een laag vuurtje zonder deksel. Na de 15 min verwijder je de pan van het vuur en roer je de limoenrasp en wat gesneden peterselie doorheen.

  6. 6

    Schil en was de aardappels. Snij deze vervolgens in partjes en kook ze gaar. Giet ze af en plaats de gekookte aardappels weer terug op het vuur zodat het overige vocht kan verdampen.

  7. 7

    Verhit in een  koekenpan een klontje roomboter en bak de aardappelpartjes met wat peper, zout en een klein beetje kerriepoeder goudbruin krokant. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter