Witlofquiche

Chef-kok Ramon Brugman laat zien hoe je ook met een klein budget een heerlijke zelf bereidde maaltijd op tafel zet. Vandaag een witlofquiche en uiensoep.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Vulling
    6
    stronken witlof
  • 2
    handjes walnoten
  • 150 gr
    blauwe kaas
  • 4
    eieren
  • 300 gr
    room
  • 250 gr
    crème fraîche
  • handje geraspte kaas
  • suiker
  • zout
  • Uiensoep
    5
    uien
  • 1
    teentje knoflook
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 1 el
    bloem
  • 2 el
    verse peterselie
  • Bouillon
    4
    winterpenen
  • 1
    knolselderij
  • 1
    prei
  • 1
    ui
  • 10
    peperkorrels
  • paar laurierblaadjes
  1. Doe de bloem, boter, water en het zout in de keukenmachine met deeghaken en laat het rustig draaien tot het 1 bal vormt. Kneed dan nog even met de hand door en leg het in plastic folie, zo droogt het niet uit. Laat het deeg een halfuur opstijven.

  2. Snij voor de groentebouillon de wortel in grove stukken. Je hoeft het niet te schillen. Snij de prei overlangs door midden en was hem. Snij in grove stukken. Pel de ui en snij die ook in grove stukken, net als de knolselderij, deze hoef je niet te schillen.
     

  3. Doe de pan halfvol met koud water en voeg de groenten toe, net als de peperkorrels en laurierblaadjes. Laat de bouillon 30 tot 45 minuten trekken.

  4. Snij de kontjes van de witlof. De kern kun je laten zitten. Snij de witlofstronken grof. Bak deze in olijfolie zacht aan en voeg wat suiker en zout toe.
     

  5. Hak de walnoten grof door en snij de blauwe kaas in stukken.

  6. Pak het deeg er weer bij en rol het beetje bij beetje uit zodat het in de vorm past. Leg het deeg voorzichtig in de vorm, trek en druk er niet teveel aan, dan scheurt het deeg.
     

  7. Klop de eieren, room en crème fraîche door elkaar. Doe de gebakken witlof bij het deeg in de springvorm, samen met de blauwe kaas en walnoten. Nu kan het roommengsel erbij. Maak af met wat geraspte kaas. Dit kan 40-45 minuten in een oven van 150°C

  8. Snij 5 uien in halve ringen en snij het teentje knoflook fijn. Zet dit in wat olijfolie aan in een pan en voeg dan de tomatenpuree toe, samen met de el bloem. Giet door een zeef de bouillon erbij en laat het net niet koken, maar 20minuten zachtjes pruttelen.

  9. Snij de quiche met een mes voorzichtig los van de springvorm en serveer de soep met wat verse peterselie en olijfolie.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.