8 minuten

Drie feestelijke amuses voor het kerstmenu

Chef-kok Sharon de Miranda maakt drie verfijnde hapjes die perfect zijn als start van een kerstdiner. Denk aan krokante champignons in luchtige tempura met knoflookmayonaise, frisse tonijntartaar met groene appel en sinaasappeldressing en warme kipgehaktballetjes gevuld met romige roquefort. Samen vormen ze een feestelijk begin van het menu!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 4
+
  • Voor de champignons in tempura met knoflookmayonaise
    200 gr
    champignons
  • 100 gr
    bloem
  • 150 ml
    ijswater
  • 1
    ei
  • 4 el
    mayonaise
  • 1
    teen knoflook
  • 10 gr
    dille
  • 10 gr
    knoflookkiemen
  • peper en zout
  • olie om te frituren
  • Voor de tonijntartaar met groene appel en sinaasappeldressing
    150 gr
    verse tonijn
  • 1
    groene appel
  • 1
    sinaasappel
  • 4 el
    suiker
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    sesamolie
  • 10 gr
    bieslook
  • 1
    Spaanse peper
  • 2 tl
    sesamzaad
  • Voor de kipgehaktballetjes met roquefort en balsamicosiroop
    200 gr
    kipgehakt
  • 75 gr
    roquefort
  • 1 el
    paneermeel
  • 2
    zongedroogde tomaten
  • 4
    blaadjes basicilum
  • 1 tl
    oregano
  • peper en zout
  • olie om in te bakken
  • balsamicosiroop (om te serveren)
  1. Om de tempura champignons te maken doe je eerst de bloem in een kom. Klop het ei erdoor en voeg al roerend het ijskoude water toe tot een glad beslag. Breng op smaak met peper en zout.Verhit de olie tot 180 °C. Haal de champignons door het tempurabeslag en frituur ze goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

  2. Hak de knoflook en dille fijn en meng dit door de mayonaise. Serveer de tempurachampignons met een klein toefje knoflookmayonaise en garneer met knoflookkiemen.

  3. Voor de tonijntartaar snijd je de tonijn en de appel in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Hak de bieslook en Spaanse peper fijn. Meng de tonijn met de appel, bieslook, Spaanse peper, sesamolie en sojasaus. Druk het mengsel met behulp van een ronde steker netjes op het bord.

  4. Smelt de suiker in een pan tot karamel. Blus af met het sap van de sinaasappel en laat kort inkoken tot een siroop. Lepel de sinaasappeldressing over de tartaar en bestrooi met sesamzaad.

  5. Snijd voor de kipgehaktballen eerst de basilicum en zongedroogde tomaten fijn. Meng dit door het kipgehakt samen met het paneermeel, de oregano, peper en zout. Vorm kleine balletjes en druk in elk balletje een stukje roquefort. Sluit ze goed af. Verhit een beetje olie in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin en gaar. Serveer de kipgehaktballetjes met een paar druppels balsamicosiroop.

  6. Geniet van je heerlijke kerstamuses! !
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda