Zeewier kokertje met de smaken van het wad

chef-kok
Leon Mazairac
Party op texel
19 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
17 personen
Leon struint met zijn collega's Valerie en Joram het eiland af, op zoek naar mooie en pure ingrediënten voor zijn oudjaarsgerecht. Aan het eind van de dag schuift iedereen aan om heerlijk te eten en te proosten op een warm en hoopvol nieuw jaar.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4 vellen
    Brickdeeg (bij de delicatessen winkel)
  • 1 g
    zeewierpoeder
  • 1 l
    volle melk
  • 1 l
    karnemelk
  • 3 g
    zout
  • sap van een halve citroen
  • 1
    ingelegde peer
  • 3
    gekookte en gedroogde bietjes
  • 1 bosje
    weegbree
  • een paar takjes duizendblad
  • een paar bloemspruiten
  • 4
    grote waddenoesters
  • 1
    spuitzakje met kruidenmayonaise
  • wat zeewier (blaasjeswier)
  • 1 dl
    eiwit

Bereiding

  1. 1

    Maak van het eiwit en het zeewierpoeder een massa. (sla licht op)

  2. 2

    Snij de vellen brickdeeg in de rechte stukken bij en smeer met een kwast in met de eiwit zeewier massa.

     

  3. 3

    Rol rondom een afgezaagde RVS of koperen kokertje wat goed is ingevet. Rol niet te strak anders krijg je het kokertje er slecht af.

  4. 4

    Laat de kokertjes afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje.

  5. 5

    Maak ondertussen de ricotta. Kook hiervoor de melk en karnemelk en voeg, zout en citroensap toe.
    De melk gaat dan scheiden. Giet de massa heel zachtjes door een gaasdoek en laat het afkoelen.

     

  6. 6

    Meng een deel van de ricotta met wat heel fijn gesneden bietjes.

     

  7. 7

    Steek de oesters open en laat ze op een zeefje uitlekken.

     

  8. 8

    Hak de oesters fijn en meng met het overige deel van de ricotta.

  9. 9

    Zorg dat beide massa's mooi en glad zijn en vul spuitzakken met de vulling.

     

  10. 10

    Vul de kokertjes om en om met de vulling.

     

  11. 11

    Leg ze vast op en bord met een beetje kruiden mayonaise.

  12. 12

    Spuit bovenop de koker een laagje kruiden mayonaise.

  13. 13

    Garneer de "Waddenkoker" af met alle in klein stukjes gesneden zeewier en ingelegde peer.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!