Zoete aardappelnoedels met sprinkhanen

Zoete aardappelnoedels met sprinkhanen
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
21 personen
Chef-kok Sharon de Miranda gaat vandaag iets maken, waar niet iedereen zijn tanden in zal durven wagen: zoete aardappelnoedels met diverse Chinese groenten én… sprinkhanen! Wie durft?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 300 g
    zoete aardappelnoedels (verkrijgbaar bij toko)
  • 5 el
    sojasaus
  • 2
    tenen knoflook
  • 3 cm
    gember
  • 1 el
    bruine basterdsuiker
  • 1
    gele paprika
  • 100 g
    geraspte wortels
  • 2
    verschillende soorten paksoi
  • 1
    Chinese aubergine (verkrijgbaar bij de toko)
  • Knoflookstengels (verkrijgbaar bij de toko)
  • 20
    sprinkhanen (verkrijgbaar bij de toko)
  • 150 g
    gedroogde shiitake paddenstoelen
  • sesamolie

Bereiding

  1. 1

    Begin met het weken van de gedroogde shiitake paddenstoelen. Doe dit minimaal 30 min in gekookt water. Daarna breng je een grote pan met water aan de kook. Voeg de noedels toe en kook ze gedurende 5 minuten. Giet het water af en spoel de noedels koud. Laat ze goed uitlekken en knip de noedels in stukken van 10 cm.

  2. 2

    Verhit in een ruime wok een flinke scheut sesamolie. Snij 2 soorten paksoi en de aubergine in plakjes. Snij de paprika in reepjes en wok deze groentes kort in de sesamolie, zodat ze lekker beetgaar blijven. Haal de groentes uit de pan en plaats de pan terug op het vuur met een scheutje sesamolie. 

  3. 3

    Hak de knoflook en gember fijn en wok deze zacht. Voeg de shiitake paddenstoelen toe en de geraspte wortel. Als laatste voeg je de noedels toe en bak je het al roerend warm. Met de sojasaus en de basterdsuiker. Als de suiker goed is opgenomen, voeg je de gebakken groenten toe. Snij de knoflookstengels fijn en bak deze het laatste minuutje mee.

  4. 4

    Maak de noedels af met gebakken sprinkhanen. Verwijder de vleugels en pootjes van de sprinkhanen en bak ze in een koekenpan met een klein beetje olie goudbruin. Strooi er eventueel nog wat peper en zout op.

  5. 5

    Leuk weetje! Als je met de sprinkhanen aan de slag gaat, is natuurlijk het moment suprême! In heel veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om insecten te eten. In Azië en Afrika is het doodnormaal. Ruim 2 miljard mensen ter wereld eten insecten, zoals sprinkhanen!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!