De Nederlandse wateren zitten vol lekkernijen. Per boot of zelfs te voet trotseren wij likkebaardend het Waddengebied.

De Waddenzee heeft een uniek ecosysteem met 140 geregistreerde vissoorten. Het is voor veel vissen ook dé plek waar hun larven opgroeien tot jong grut. Leuk om te gaan wadlopen en daarna je eigen vangst op te peuzelen. Hoe dat moet? Wij helpen je!   

Wadvissen op de afsluitdijk

Chef-kok Leon Mazairac zet samen met schipper Jan Rotgans koers richting de afsluitdijk. Zodra het wad is drooggevallen, plukken zij letterlijk de zeevruchten uit het slijk. Er zitten namelijk volop mosselen, scheermessen en krabben. Jan en Leon maken daarna van deze schaaldieren een overheerlijke bisque: een soepje puur uit de Noordzee.

Bekijk de video

Kokkels harken op Vlieland

Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af. Zo onstaan getijdenstromingen, diepe geulen en slik. En laat de kokkel daar nou precies gek op zijn. Op Vlieland gaan culinair expert Alain Caron en duurzame viskenner Bart van Olphen kokkels harken op het wad. Een oude methode uit de jaren vijftig waarbij vissers met een hark en een netje schelpen uit de modder halen. Noeste handenarbeid en lekker duurzaam.

Bekijk de video
Foto kokkels
Foto fuik

Fuikvissen op Terschelling

Ook de geboren Terschellinger Flang Cupido is altijd op het wad te vinden. Samen met zijn vrouw Willemijn bouwt hij aan een culinaire plek op het eiland. Ze werken met oesters, kokkels, zeewier, zeekraal en zelfs de zilte grond. Onze Alain leert alles over het fuikvissen en kookt als bedankje een heerlijk diner met alikruiken en kokkels.

Bekijk de video

Garnalenvissen bij Lauwersoog

Fijnproever Leon Mazairac stapt in het Groningse Lauwersoog op de boot met Johan en Henk uit Zoutkamp. Garnalenvissers in hart en nieren. Zij zien de garnalen als ‘de juweeltjes van de zee’. Ze zeggen: de smaak van onze garnaal is wezenlijk anders. Doorgaans gaan de garnalen eerst naar het buitenland om gepeld te worden en belanden ze daarna pas op ons bord. Op Lauwersoog pellen ze zelf. Korte lijntjes en lekker vers: zo heeft Leon de garnalen nog niet eerder geproefd.

Bekijk de video
Foto garnalenvisser

Op sliksledes zeekrabben vangen bij Lauwersoog

In de haven van Lauwersoog heeft het vissersechtpaar Jan en Barbara een stuk wad. Als dat droogvalt lopen zij met sliksledes onder hun voeten over het slik om zeekrabben te vangen. Een vermoeiend klusje merkt Alain. Voor hij de krabben in de pan gooit, gaat hij puffend en zwetend mee het wad op om eerst de vangst binnen te halen.

Bekijk de video