De vogels fluiten, bloemen en planten komen tot bloei, bomen worden groener en geleidelijk wordt het weer warmer. Kortom, de lente is aangebroken en dat betekent: Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak.

Maak een lijstje met klusjes

Loop letterlijk een rondje door het huis en noteer wat een sopje nodig heeft, een creatieve upgrade verdient of radicaal anders moet. Nu weet je precies wat er moet gebeuren en kan je gestructureerd aan het werk.

Dweilen en opruimen

Haal eerst de vloeren van je ruimtes leeg zodat je echt in ieder hoekje de dweil eroverheen kan halen. Er zijn veel producten op de markt, maar wie niet teveel in huis wil halen kan beginnen met een fles allesreiniger. Zoals de naam doet vermoeden doet dit middel vrijwel overal z’n werk. Neem ook al je spullen en hogere plekken zoals afzuigkappen af met een doekje.

Second hand

Rommel of opknappertje?

Tijdens het opruimen is het belangrijk om oude rommel af te scheiden van opknappertjes. Veel meubelen lenen zich goed voor een opknapbeurt, maar je moet er wel wat in zien. Maak daarom weloverwogen keuzes; gaat dat kastje er echt beter op worden of kan ik het maar beter vervangen?

Wees ook bedachtzaam met het wegdoen van snuisterijen. Misschien ben je dat blauwe vaasje nu zat, maar herontdek je het over 5 jaar als een lust voor het oog. Stop het in dat geval gewoon even weg in een doos, maar doe dit natuurlijk niet met alle twijfelgevallen.

DIY opknapbeurt in huis

Het huis is schoon en je oude spullen zijn uitgezocht. Nu begint het leuke deel! Geef die gedateerde kastjes, tafels en stoelen maar eens een flinke opknapbeurt. ‘’Do It Yourself’’ is de laatste tijd steeds populairder geworden en daarvoor is online genoeg vindingrijke inspiratie te vinden.

Kies iets uit wat haalbaar is, want het zou jammer zijn als je project totaal verkeerd uitpakt. Maak bijvoorbeeld een statement door jouw grenen kast in een knalgele kleur te verven of color blocking toe te passen.

Je eetkamerstoelen kun je eenvoudig opnieuw bekleden met een moderne print en de bovenkant van je nachtkastjes kun je beplakken met speciale folie in allerlei soorten. Heeft jouw bed een saai hoofdeind? Maak dan van een paar oude planken en een stuk webbing een nieuw hoofdeind.

Geverfde kast

Gooi de boel om

Het huis is schoon en je oude meuk heb je weten te transformeren tot nieuwe blikvangers. Toch voelt je huis niet anders of vernieuwd, wat nu? Ga voor een drastische herindeling! Je bank is een allesbepalend element in de woonkamer. Hoe zou het staan als je die net een fractie draait of een stuk van de muur afzet? Het kan net dat zetje zijn waardoor jouw kamer ruimtelijker gaat ogen. Wie weet komen je nieuwe blikvangers veel beter uit als je de muur erachter een nieuw behangetje geeft. De moderne voorjaarsschoonmaak biedt genoeg kansen, als je maar bedachtzaam te werk gaat. Waar wacht je nog op? Aan de slag!

Wil je meer inspiratie voor je interieur? Volg ons ook op Instagram en Pinterest. Of bekijk het Instagram account van onze interieur stylist Theo-Bert.

Geschreven door
Sietse Orie
Datum