Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent: volop bloemen! Je kan er meer mee dan je denkt. Hier vijf verrassende tips.

Nederland staat bekend om haar bloemenpracht, maar in de keuken gaan we er vaak aan voorbij. Zomaar een hap uit een boeket is ook echt geen aanrader, sommigen zijn zelfs giftig. Ga voor de eetbare soorten: pittig als een radijs of poederig zacht. Zo maak je zonder moeite een onvergetelijke indruk tijdens je dinertje. 

Een bord vol bloemen plukken in Avenhorn

Chef-kok Alain gaat op bezoek bij Anna’s bloementuin in het Noord-Hollandse Avenhorn. Hij mag plukken en proeven in het laboratorium: zo neemt hij een hap uit een lelie, ontdekt nieuwe smaken en leert dat ook vijgen bloemen zijn. Samen met Anna maakt hij tenslotte een frisse bietensalade mét die lekkere ruikertjes natuurlijk.

Bekijk het recept

Fooddesigner geeft les in eetbare bloemen

In de studio van fooddesigner Katja leert Alain dat er meer dan 500 eetbare soorten zijn. Het is Katja’s missie om mensen te overtuigen ze eens te proeven. Ze raadt wel aan om eerst je huiswerk te doen. Zeker als je van plan bent om bloemen in het wild te plukken, want je kan niet zomaar alles eten. Alain maakt voor haar alvast een heerlijk gerechtje met kleurrijke bloemblaadjes.  

Bekijk de video

Struinen door Toma’s bloemenveld in Hilversum

Dan de bloemenzee in de tuin van Toma: die telt zeker 40 verschillende soorten die groeien volgens strikt biologisch regime. Geen bestrijdingsmiddel komt eraan te pas, oude bloemen belanden op de composthoop en ook kippen spelen een grote rol. De dames spitten gratis en voor niets alle grond om. Scheelt haar een hoop werk.     

Bekijk de video

Limburgs knollensoepje stimuleert de liefde

In het Limburgse Beesel ligt de grootste moestuin van Nederland als het gaat om historische groenten. Tussen de 700 soorten pikken onze chef Léon en zijn gastheer Jac er een vergeten meiknolletje uit. Daarvan maken zij een wonderbaarlijk soepje wat de liefde zou stimuleren.   

Bekijk het recept