Eetbare bloemen Avenhorn

culinair expert
Alain Caron
Eetbare bloemen (107)
11 min
Gerecht
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Gemiddelde waardering
5 personen

Culinair expert Alain Caron is in het Noord-Hollandse Avenhorn waar Anna Koster haar bijzondere bloementuin heeft. Alle bloemen zijn eetbaar en geven een extra dimensie aan de verrassende, kruidige bietensalade die Alain voor haar gaat maken.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • verschillende soorten eetbare bloemen (koop deze bij de gespecialiseerde groentewinkels)
  • 4
    tomaten
  • 6
    takjes tijm
  • 1 el
    poedersuiker
  • 3
    rode bietjes
  • 3
    gele bietjes
  • 2
    uien
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Ingrediënten voor de dressing
    2 el
    olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 el
    honing
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Voor de gekonfijte tomaten moet je wel wat tijd inplannen.  Verwarm de oven voor op 80 graden en ontvel de tomaten. Hiervoor verwijder je het kroontje en spoel je ze even onder de kraan af. Snij vervolgens met een mesje een kruidje aan de bolle kant van de tomaat en dompel de tomaat vervolgens 10 seconden in kokend water. Hal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze direct schrikken in koud water. OP deze manier stop je het kookproces direct en kan je het velletje er zo afhalen. Leg de ontvelde tomaten vervolgens op een stuk keukenpapier.

  2. 2

    Doe de ontvelde tomaten op een plateau met de takjes tijm en sprenkel er wat olijfolie, peper en zout en poedersuiker overheen. 

  3. 3

    Zet het plateau met de tomaten voor 3 a 4 uur in de oven op 80 graden. (Wil je ze droger hebben dan kan je ze langer in de oven leggen. Als je ze mooi gekonfijt wil laat ze dan vervolgens in de oven afkoelen.

  4. 4

    Kook de bietjes en als ze afgekoeld zijn snij ze in 6 partjes.

  5. 5

    Maak de 2 uien schoon en snipper ze.

  6. 6

    Doe in een pan 3 eetlepels olijfolie en laat de uisnipper langzaam in de pan garen op laag vuur.  Na 30 minuten wordt het een soort compote. Let op: Als het te snel gaat, doe er dan wat water bij dan gaat het niet bruin worden)

  7. 7

    Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen.

  8. 8

    Voor de opmaak van de borden leg je een gekonfijte tomaat in het midden van het bord en vervolgens leg je er wat compote naast. Dan leg je er om-en-om een partje geel en een partje rode biet erop. Schenk er vervolgens wat van de dressing overheen en maak het bordje mooi met de eetbare bloemen. Als laatste doe je er wat zout en peper op.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!