Niet alle slakken over één kam scheren
Veel slakken zijn goede opruimers en eten alleen dode bladeren en rotte plantenresten. Ze hebben een nuttige taak in de tuin en laten jouw jonge planten dus met rust! Wie hapt er dan steeds naar die frisgroene blaadjes? Dat zijn vrijwel altijd naaktslakken en de meest standaard huis-tuin-en-keuken-slak: de Segrijnslak (met een huisje).

Strooi geen anti-slakken korrels!
Vogels, padden en egels zijn gek op slakken!
Zet de natuur in! Vogels, padden en egels maak je namelijk wél blij met slakken dus verwelkom ze in jouw tuin en zij lossen het slakken probleem voor je op. Zorg voor een vogel vriendelijke tuin (denk aan de 3 V’s; Voedsel, Veiligheid en Voortplantingsmogelijkheid), maak je tuin toegankelijk voor egels en maak een mini-vijver. Kortom: faciliteer natuurlijke vijanden van de slak en dan herstelt de balans zich in jouw tuin als je teveel slakken tegen het lijf loopt.
10x planten en kruiden die slakken níet lekker vinden
Of zoek in het tuincentrum, op de markt of als je een kwekerij bezoekt naar inheemse planten waar slakken níet van houden, zoals bijvoorbeeld;
- Tijm
- Bieslook
- Bosanemoon
- Wilde akelei
- Klimop
- Duizendblad
- Steenanjers
- Ooievaarsbek
- Oost-Indische Kers
- Wolfsmelk

6x handige tips: van perzikstenen tot koperplakband en koffieprut!
En nog wat handige tips om het slakken extra moeilijk te maken. Deze tips bieden geen 100% garantie, maar gecombineerd met de bovenstaande tips ben jij wel 100% goed voorbereid!
- Strooi eierschalen, schelpen, schapenwol rond planten;
- Bewaar koffiedik en strooi dat in je borders;
- Plak koperplakband op de rand van een plantenpot;
- Zet een koperen anti-slakkenring om een plant;
- Gebruik havermout als barrière bij planten;
- Duurzaam en populair op dit moment: perzikstenen! Gebruik ze als bodembedekker tegen slakken en katten in de tuin.

Een klassieker: de bierval!
En dan tenslotte, de bierval! 'Slakken zijn notoire alcoholisten', zegt onze duurzame tuinvrouw Anne Wieggers altijd. Een bierval is dus een slimme oplossing! Zo doe je het: lok slakken met een bierval naar één plek. Graaf een kom in de grond of koop een slakkenval. Giet het halfvol met bier. Je kan ervoor kiezen de slakken er tijdig uit te plukken en op grote afstand van jouw tuin weer uit te zetten. Doe je dat niet, dan verdrinken ze. Wil je zien hoe Anne dit aanpakt? Bekijk hier de DIY-video. Succes!
