Zo vieren wij Pasen
Pasen is een van mijn lievelingsfeesten. Sowieso hou ik veel van tradities, maar deze heeft wel een extra speciale plek in mijn hart. Wij zoeken thuis namelijk nog steeds paaseieren. Ik schaam me er niet voor: ik ben 45 jaar, en zoek al zo lang ik me kan herinneren de eitjes die mijn ouders (ik bedoel: de Paashaas) verstoppen. Vroeger deed mijn vader dat, en die genoot daar ontzettend van. Weken van tevoren verheugde hij zich er al op, en zelfs al gingen ze met de caravan naar een camping ergens in Nederland – de eieren zouden worden verstopt. Zo is menig familieverhaal ontstaan, zoals die keer dat hij een groen verpakt eitje ver het grasveld op gooide (ik heb hem nog gevonden ook!), of de choco paashaas die door de verzengende zon smolt in de disselbak. Mijn man kwam in het gezin en zoekt intussen ook alweer bijna twintig jaar mee. Inmiddels is papa helaas niet meer bij ons, maar mijn moeder heeft zijn taak met verve overgenomen. Op post-its houdt ze voor de zekerheid de verstopplekken bij. Tegen het eind van de zoektocht loodsen haar ‘koud, koud, warmer’-aanwijzingen ons naar de eindstreep.
Na het zoeken brunchen we samen, en door de jaren heen is ons paasfeest steeds een stapje duurzamer geworden. Maar nog steeds heel feestelijk! Hier zijn een paar van onze tips:
1. Duurzamere chocolade
Ik vind chocola ongeveer het lekkerste wat er is, maar dan vooral chocola waar mensen en het milieu zo goed mogelijk voor zijn behandeld. Kies dus ook met Pasen het liefst voor Fairtrade en biologische chocolade: er zijn steeds meer eitjes met die keurmerken.
2. Eerlijker eitje
Eieren horen natuurlijk bij het Paasfeest, maar het is natuurlijk wel gezellig als je weet dat de kippen het ook goed hebben. Ga voor biologische eieren (het nummer dat op de eieren staat begint dan met 0), zodat je bijvoorbeeld weet dat ze de ruimte hebben en lokaler voer krijgen, in plaats van soja waarvoor tropisch regenwoud kan worden gekapt. (En ga je ze verven? Zoek dan eens online hoe je zelf natuurlijke verf van bijvoorbeeld groenten of planten kan maken – leuk om te doen en veel beter voor de aarde)!
3. Plantaardige paas
Wist je dat er tegenwoordig ook vegetarische en plantaardige ei-vervangers zijn? Zo kun je nog diervriendelijker Pasen vieren als je wil (en je het niet erg vindt dat je eitje een omelet of roerei wordt). Als even online rondkijkt vind je allerlei opties, die in supermarkten en biowinkels te koop zijn. Je kunt ook eiersalades kiezen (meneer Eyskoot vindt die net zo lekker als de gewone) – en welk vlees- of zuivelbeleg kun je bijvoorbeeld nog meer inwisselen? Volgens de Verenigde Naties is minder vlees en zuivel eten een van de meest belangrijke dingen die we zelf kunnen doen voor het klimaat, door de impact van onder andere het veevoer, hun uitstoot van methaan en het vervoer. Misschien is de Paasbrunch een leuk moment om eens wat lekkere vegetarische of vegan boterhamworst of filet americain uit te proberen?
'We eten in Nederland gemiddeld zo’n 5 kilo chocolade per jaar.'
5. Heb lang plezier
Gezellig, de Paastafel helemaal versierd met een kleed, servetten en hangers. Nóg leuker als je er lang mee kan doen: ga dus niet voor eenmalige wegwerpitems, maar koop spullen die je kan bewaren. Vriendelijk voor je portemonnee en het milieu (en je kan natuurlijk ook zelf versieringen maken van restjes papier of wat je in het bos vindt).
6. Red de restjes
Heerlijk, een tafel vol verwennerijen – feestdagen zijn vaak een tijd van overdaad. Ik herken dat zeker, ik heb liever te veel dan het risico te lopen te weinig te hebben, en het voelt gezellig. Ik probeer dat een beetje in te dammen, want we gooien al zo’n 34 kilo eten per persoon weg in Nederland. Heb je wat over deze Paas, gooi het niet in de prullenbak, maar bewaar het voor de dagen erna. Lekker als lunch, of kook er een nieuw gerecht mee: er zijn veel kookboeken en -sites met makkelijke restrecepten. Scheelt tijd, geld en impact. Feest!
Vrolijk Paasfeest, en veel liefs!
x Marieke