Het resultaat was verbluffend. Ik bleef teruglopen naar de badkamer om naar de herboren tegels in de douche te kijken. Waar vanmorgen nog wit uitgeslagen kalkvlekken te zien waren, hadden de tegels nu hun kleur van onbevlekt antraciet terug gekregen. Na jaren ploeteren, bleek er alleen wat azijn en koud water nodig te zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Toegegeven, met een schoonmaakmiddel vol chemicaliën was het waarschijnlijk ook gelukt. Maar een paar jaar geleden besloot ik deze allemaal de deur uit te doen in verband met de impact op het milieu. En dus brak er een periode aan van eindeloos experimenteren met water, baking soda, azijn en citroen die – eerlijk is eerlijk- niet in alle gevallen voor een even vlekkeloos resultaat zorgden. Daarover straks meer.

'De grote schoonmaak vindt bij mij plaats in kleine etappes.'
Wyke Potjer | Columnist

Niet mijn hobby

Schoonmaken - moet ik eerst bekennen - is niet per se mijn hobby. Daar waar anderen in een meditatieve staat raken van boenen en schrobben, vind ik het zelf vooral frustrerend en zinloos. Want nadat ik de bank zorgvuldig van alle haren heb ontdaan, nestelt de kat zich tevreden in de hoek en vliegen de witte plukken bij elke aai weer vrolijk in het rond. Op de plinten verzamelt zich elke dag op miraculeuze wijze een verse laag stof. En als ik de ramen heb gelapt, zorgt de eerste de beste regenbui voor grauwe vlekken in de vorm van druppels.

Ook zelf trek ik een gebruiksspoor door mijn huis. Nadat ik de tafel heb afgenomen, zit ik koekjes te eten en veeg ik de kruimels gedachteloos met een vlakke hand van de tafel op de vloer. Als ik kook, verandert de keuken in een waar slagveld van groenteresten, vlekken en vuile vaat. En als ik mijn tanden poets, komt het niet zelden voor dat ik de resten tandpasta ongemoeid in de wastafel achterlaat.

Beetje bij beetje

Toch is mijn huis geen grote vieze bende. Dat komt, omdat ik mezelf heb aangeleerd om elke ochtend even met de bezem door het huis te gaan. De vaat na gebruik meteen in de vaatwasser te zetten. En elke avond na het koken het fornuis en het aanrecht af te nemen. Gewoon met water, want als de rommel ‘vers’ is, heb je vaak helemaal geen zeep, baking soda of azijn nodig om de boel een beetje schoon en fris te houden.

De grote schoonmaak, kortom, vindt bij mij plaats in kleine etappes die ik - zonder dat het me een heel dagdeel kost- even tussendoor kan doen. En dat werkt. Want als je de hele dag achter de computer zit te typen, is het heerlijk om af en toe even te bewegen en iets met je handen te doen. Dus schrob ik tussen twee online meetings met baking soda de gootsteen schoon. En kook ik tijdens het beantwoorden van mijn mail de schil van een uitgeperste citroen mee in de waterkoker om de kalkaanslag te verwijderen. 

DIY-schoonmaaktips

Maar zoals gezegd, heb ik nog niet voor alles een natuurlijk schoonmaakmiddel gevonden dat werkt. Zo lukt het me niet om de oven zonder chemicaliën blinkend schoon te krijgen en ben ik nog niet helemaal tevreden over het effect van baking soda met azijn in de wc-pot. Wat bevalt me dan wel? Ik zet ze voor je op een rij:

  • Vul een spuitflesje voor een derde met azijn en vul aan met twee derde water. Spuit dit op de kalkvlekken in de douche. Laat het minstens een kwartier intrekken. Ga er daarna nog even met een doekje overheen en spoel na met koud water (want warm water laat weer kalkvlekken achter).
     
  • Kook de schil van een halve uitgeperste citroen met wat water in de waterkoker. Hiermee los je het merendeel van de kalkaanslag in je waterkoker met behulp van ‘afval’. Na het legen nog even na borstelen en klaar is kees.
     
  • Schrob je gootsteen, wastafel en aanrecht met baking soda en een natuurlijk schuursponsje (want in de reguliere zit plastic verwerkt). Even naspoelen en klaar.
     
  • Maak je doucheputje en afvoer schoon door er eerst wat baking soda in te strooien en er daarna azijn overheen te gieten. De handel gaat dan lekker bruisen. Even laten intrekken en daarna naspoelen met water.  
     
  • Ditzelfde werkt voor de wc, al krijg je die niet stralend wit zoals met bleek. Wat wel goed helpt tegen die bruinige aanslag (die je van urine krijgt) is cola: giet een blikje leeg in de wc, laat het een uur intrekken en schrob de handel daarna schoon. Op het blikje zit sinds begin deze maand trouwens statiegeld, dus die kan je gewoon inleveren bij de supermarkt (mits je deze niet in elkaar drukt). Een paar druppels essentiële olie kan voor een frisse geur zorgen.
     
  • Lap je ramen met water en een heel klein beetje afwasmiddel, dat voorkomt strepen.
     
  • Afwasmiddel werkt trouwens ook heel goed om vette vlekken uit je kleding te verwijderen: smeer de vlek in met wat afwasmiddel, laat het goed intrekken en gooi het daarna in de was.
     
  • En over de was gesproken: in plaats van wasverzachter (wat een laagje over je kleding legt, waardoor de stof minder goed ademt en sneller vaal wordt) gebruik ik een heel klein beetje azijn. Dat helpt ook tegen kalkaanslag in je wasmachine.
     
  • Allesreiniger: vul een spuitflesje voor een derde met azijn en voor twee derde met water. Voeg eventueel wat druppels essentiële olie toe voor de geur. Let wel op: azijn kan te agressief zijn bij natuurtegels, dus gebruik in dat geval minder.  Maar deze allesreiniger werkt prima bij je wastafel, aanrecht, gootsteen, fornuis, kraan.
     
  • Om je snijplanken schoon te maken werkt citroen heel goed. Veeg een halve citroen over de snijplank of pers wat citroensap op hardnekkige vlekken, laat het even intrekken en spoel schoon met water.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.