Elke dag gooien we in Nederland ongeveer 700.000 broden weg. Thuis, in de supermarkt, bij de bakkerij… Bij elkaar zijn dat zo’n 14 miljoen boterhammen, dag in, dag uit. Dat is ontzettend zonde natuurlijk, van alle mooie ingrediënten, van het harde werk van de boeren, molenaars en bakkers – én van je geld. Gelukkig kunnen we best veel doen om dit te voorkomen. Onze Marieke Eyskoot en Nadia Zerouali zetten hun top tips op een rij.

Voorkom weggooien

  • Het spreekt natuurlijk vanzelf, maar toch maar voor de zekerheid: koop niet meer brood dan je thuis op kan. Hou een beetje in de gaten wat er zoal in een paar dagen gegeten wordt, en pas de boodschappen daarop aan. Dat bespaart schimmelen, weggooien en geld.
  • Ben je aan het eind van de dag in de supermarkt of bakkerij? Kies dan vooral van het aanbod dat aan de datum is (vaak met afprijsstickers!), zeker als je het brood de komende dagen al gaat eten. Dikke kans dat het anders de prullenbak in gaat…
  • Heb je toch wat meer, of koop je graag voor langere tijd in? In de vriezer ermee, daar blijft brood echt lange tijd goed in.

In de broodrooster!

  • Is het brood niet zo vers meer? Stop het in de broodrooster, maak er lekkere (plantaardige) tosti’s van of maak het een beetje nat en laat het in de oven meewarmen als je toch een fijne (hartige) taart of schotel maakt. Daar kan brood heel goed van opknappen (online kun je precies zien hoe nat en hoe lang).
  • Is het brood toch echt niet meer te eten? In steeds meer steden vind je broodbakken, waar je het in kan stoppen. De gemeente maakt er dan bijvoorbeeld energie van!
  • Bij steeds meer supermarkten en de meeste bakkerijen kun je je eigen broodzak meenemen. Dat scheelt weer plastic of papier, en je sneetjes blijven er net zo lang goed in. Scheelt ook weer afval!
  • Brood is vaak lekkerder dan je denkt na een paar dagen. We zijn een beetje gewend geraakt aan dat brood alleen op de dag zelf ‘vers’ is, en ook nog eens best goedkoop is. Daardoor voelt het misschien een beetje als een wegwerpproduct. Maar dat is het natuurlijk niet, het is eigenlijk prachtig voedsel dat veel waard is. Brood is geweldig, toch (wij houden er in elk geval erg van)?

Croutons, wentelteefjes en broodpudding

Je kan met brood nog van alles maken als het niet meer zo lekker is om met beleg te eten. Je kunt er heerlijke croutons van maken, en ik (Marieke) hou ook enorm van wentelteefjes en broodpudding. Zo lekker! Veel keukens kennen gerechten met oud brood als basis, weet Nadia: de Italiaanse pappa al pomodoro en de Marokkaanse tritt. Misschien leuk om eens op te zoeken? Maar je kunt natuurlijk ook de desem en oliebollen uit het item dat we samen maakten bereiden. Dit zijn de recepten:

Quiche van oud brood

Gooi oud brood niet weg, maar maak er deze quiche van!

Winterse quiche | Foto: Pexels

Het recept voor oliebollen van oud brood

Wil je zelf oud brood desem maken? Droog het oude brood en maal fijn tot een soort paneermeel. Gebruik dit om je eigen desem mee te maken in plaats van rogge- of ander meel.

Gekonfijte citrusschillen:
handje schillen van citrus fruit naar keuz
200 g suiker
evt. 1 el citroensap
evt. dopje oranjebloesemwater

Verwijder eventueel het meeste wit van de citrusschillen en snijd in kleine stukjes. 

Breng een laagje water aan de kook en kook hierin de schillen ca. 2 minuten. Giet af en herhaal nog 1 of 2 keer afhankelijk van hoe bitter je het lekker vind. 

Giet af en breng aan de kook met de suiker, 200 g water en evt de smaakmakers. Laat op laag vuur zachtjes inkoken tot de citrusschillen stevig en zoet zijn. Laat afkoelen. 

400 ml lauwwarme plantaardige melk 
450 g tarwebloem
150 g desem van oud brood
4 el lichtbruine basterd suiker
snufje zout
gekonfijte citrusschillen 
avocado olie om in te frituren (of andere olie)

Meng alle ingrediënten (behalve de olie) tot een mooi beslag. 
Verhit een flinke laag olie in een wok of frituurpan. 

Dip een ijsschep eerst in wat hete olie en schep er dan een bolletje beslag mee op en laat voorzichtig zakken in de hete olie. 
Frituur niet teveel oliebollen tegelijk. Laat mooi opbollen en goudbruin worden. 
Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer royaal bestrooid met poedersuiker. 

Heb je geen desem? Gebruik dan deze hoeveelheden: 

500 ml lauwe melk
500 gr bloem
1 zakje gedroogde gist van 7 gram

Extra tip van Nadia: Met een desem moet het beslag een nacht of paar uur afgedekt rijzen op een tochtvrije warme plek! Met gist hoeft het maar een uurtje te rijzen!

Oudjaar vieren met oud brood, hoe leuk is dat? 

Geniet ervan!
Liefs, Marieke en Nadia

Nog meer oliebollen!

Ook onze chef-kok Ramon Brugman maakt de lekkerste oliebolle met krenten en appel. Dit is zijn recept. 

Ramon's oliebollen
Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum