Ramons oliebollen met krenten en appel
Recept
Ingrediënten
-
Deeg625 gbloem
-
50 gverse gist (of 17 g droge gist)
-
1ei
-
50 ggesmolten boter
-
15 gzout
-
510 mlmelk
-
Vulling100 gkrenten
-
150 grozijnen
-
150 gappelblokjes 2 kleine of 1 grote appel (Goudrenet of Elstar)
-
Benodigdheden•Frituurpan
-
•Arachideolie (pindaolie of zonnebloemolie)
-
Weeg alle ingrediënten af. Doe de krenten en rozijnen in een kom en zet ze onder met kokend water. Laat ze minimaal 30 minuten wellen, maar liever 2 uur. Giet ze af en dep ze droog.
-
Verwarm de melk tot 40 graden en meng deze met de gist. Giet het op de rest van de ingrediënten voor het deeg.
-
Kneed ongeveer 6 minuten in de machine of met de mixer tot een glad deeg.
-
Zet het op een warme plek en leg een doek over het beslag heen. Laat het 30 minuten rijzen.
-
Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Doe de gewelde krenten en rozijnen samen met de appelblokjes bij het deeg. Kneed voorzichtig 1 à 2 minuten door.
-
Leg de theedoek weer over het beslag heen en laat 40 minuten rijzen op een warme plek.
-
Laat de frituurpan opwarmen tot 180 graden. Neem een ijslepel en schep er mooie bolletjes uit. Draai de ijslepel een beetje rond aan de zijkant van de bak waar het beslag in zit zodat deze een beetje opbolt, hierdoor krijg je mooie ronde oliebollen en zorg je dat de vulling binnenin blijft.
-
Bak ze ongeveer 6 à 8 minuten, maar let op: bak er niet te veel tegelijk. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Bestrooi ze nu met poedersuiker.
- Eet smakelijk!