5 minuten

Ramons oliebollen met krenten en appel

Onze chef Ramon Brugman deelt oliebollen uit. Hij laat zien hoe je zelf de lekkerste oliebollen bakt om uit te delen, of zelf op te eten! Zijn geheim? Een beetje appel!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • Deeg
    625 g
    bloem
  • 50 g
    verse gist (of 17 g droge gist)
  • 1
    ei
  • 50 g
    gesmolten boter
  • 15 g
    zout
  • 510 ml
    melk
  • Vulling
    100 g
    krenten
  • 150 g
    rozijnen
  • 150 g
    appelblokjes 2 kleine of 1 grote appel (Goudrenet of Elstar)
  • Benodigdheden
    Frituurpan
  • Arachideolie (pindaolie of zonnebloemolie)
  1. Weeg alle ingrediënten af. Doe de krenten en rozijnen in een kom en zet ze onder met kokend water. Laat ze minimaal 30 minuten wellen, maar liever 2 uur. Giet ze af en dep ze droog.

  2. Verwarm de melk tot 40 graden en meng deze met de gist. Giet het op de rest van de ingrediënten voor het deeg.

  3. Kneed ongeveer 6 minuten in de machine of met de mixer tot een glad deeg.

  4. Zet het op een warme plek en leg een doek over het beslag heen. Laat het 30 minuten rijzen.

  5. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Doe de gewelde krenten en rozijnen samen met de appelblokjes bij het deeg. Kneed voorzichtig 1 à 2 minuten door.

  6. Leg de theedoek weer over het beslag heen en laat 40 minuten rijzen op een warme plek.

  7. Laat de frituurpan opwarmen tot 180 graden. Neem een ijslepel en schep er mooie bolletjes uit. Draai de ijslepel een beetje rond aan de zijkant van de bak waar het beslag in zit zodat deze een beetje opbolt, hierdoor krijg je mooie ronde oliebollen en zorg je dat de vulling binnenin blijft.

  8. Bak ze ongeveer 6 à 8 minuten, maar let op: bak er niet te veel tegelijk. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Bestrooi ze nu met poedersuiker.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.