De zonnepanelen op het land van Piet Albers hebben een dubbele functie. Ze leveren groene stroom aan 800 huishoudens en bieden bescherming aan de frambozen die hij eronder teelt. Een dak met een groene functie dus! Daarom draagt pionier Piet deze week de BinnensteBuiten ere-titel: Groene held van de Week.


Futuristische fruitteelt

Op het land van Piet staan lange rijen zonnepanelen op palen boven de grond. Het ziet er futuristisch uit. Het zijn niet alleen de looks. Met deze opstelling is Piet berekend op zwaar weer en wordt er tegelijk stoom opgewekt. Fruit telen en energie opwekken: is dit de toekomst?
 

Een win-win-win situatie

Eerst waren de warmere zomers en onstuimige regenval een last, maar na het plaatsen van de panelen werken ze juist in zijn voordeel. Het veranderende weer van afgelopen jaren zorgde ervoor dat een deel van Piet’s oogst steeds vaker mislukte. Schaduwnetten en plasticfolie boden bescherming, maar deze waren niet altijd bestand tegen een storm of flinke hagelbui. Hierdoor mislukte de oogst alsnog.

De panelen leveren energie, bieden bescherming en zorgen voor waterbesparing
Frambozenteler en pionier Piet Albers

De nieuwe overkapping van zonnepanelen is veel steviger en kan de gevoelige framboos beter beschermen tegen het grillige Nederlandse weer. Daarnaast heeft Piet gemerkt dat hij zijn planten 40% minder water hoeft te geven dan voorheen, omdat de panelen verdamping tegengaan. Een win-win-win situatie dus!

Framboos onder zonnepanelen

Onder dak

Het was in het begin wel zoeken naar de juiste panelen. Het gemiddelde zonnepaneel laat namelijk maar 11% zonlicht door. Dankzij onderzoek van Universiteit Wageningen en een samenwerking met een energiebedrijf is er een paneel ontworpen dat 40% zonlicht doorlaat, zodat het gewas eronder voldoende licht heeft om te groeien.

Dit wist je niet over frambozen!

  • De framboos groeit het liefst in het bos
  • Temperaturen boven de 25 graden vindt de framboos niet fijn
  • Te veel regen (en hagel) ook niet!  
  • Je hebt zomerframbozen (rijp tussen juli -aug)
  • En herfstframbozen (rijp tussen aug -sept)
  • Wist je dat er ook gele frambozen bestaan?

Zonnige toekomst

Piet wil zijn teelt de komende drie jaar perfectioneren, want het is nog zoeken naar de juiste aanplant periode. Piet en zijn frambozen vallen op in de branche: elke maand leidt hij andere fruittelers rond op zijn bedrijf. ‘Wij zijn een voorbeeld voor anderen’, zegt hij trots. 'We zien nu al dat andere telers ook kiezen voor zonnepanelen in plaats van folie. Bramen, appels en zelfs graan worden al onder zonnepanelen verbouwd.'