Meet Jack het team in de rijstvelden

Kan jackfruit de carnivoor verleiden?

Wat is zo lekker aan een stuk vlees? Smaak, structuur en een stevige bite! Met dat idee starten twee studievriendinnen hun bedrijf Meet Jack. De hoofdrolspeler: jackfruit. Een tropische vrucht uit Azië die zeer geschikt blijkt voor een vegabitterbal, broodje gyros of Indonesisch stoofpotje rendang.

Jackfruit-ondernemers Kaline van Halder en Marjolein Pleune eten zelf heus nog wel eens een stuk vis, maar vlees ‘is echt niet meer nodig’. ‘Er zijn gewoon heel veel mooie vervangende producten op de markt. Voor onze generatie van 40+ is het nog wel wennen zonder vlees, dus daar valt nog veel winst te behalen!’, zegt Marjolein. Kaline: ‘De meeste mensen zitten nu in de soja- en hummushoek. Wij willen daar met jackfruit iets aan toevoegen.’

Vegetarische route

Marjolein: ‘Vriendinnen vragen me: Hoe doe je dat, elke dag vegetarisch koken? Het vergt in het begin wat moeite, maar het is nu voor mij echt een gemakkelijke route. Ik maak veel met linzen of bijvoorbeeld vegetarische taco’s. Kaline: ‘Vegan is wel echt next level! Bij ons in huis eten we wel eieren en kaas en voor de kinderen kook ik vaak ouderwets: aardappels, groenten met een vleesvervanger. Ik ben van huis uit ook echt stamppot met vlees gewend, maar zie nu al dat de jongere generatie vleesvervangers heel normaal vindt.’

Groene golf

‘Sinds we met Meet Jack zijn begonnen krijgen we ook steeds meer informatie wat er misgaat in de vleesindustrie. En we zien echt een groene golf, met veel alternatieven op vlees, maar ook kaas. De komende vijftien jaar gaat er zoveel veranderen!’, zegt Kaline. ‘Corona heeft daar ook invloed op. Niet alleen denken wij nu: ‘je hoeft voor je werk niet altijd te vliegen of zoveel uren op de weg te zitten. We denken ook na over ons eten en zien nu dat vlees niet zo nodig meer is’, zegt Marjolein. 'We willen carnivoren kietelen! Uitdagen om dit te proberen.'

We willen carnivoren kietelen!
Jackfruit-ondernemers Marjolein en Kaline
Jackfruit-ondernemers van Meet Jack | Foto: Meet Jack
Jackfruit-ondernemers Marjolein en Kaline | Foto: Gede Putu Widarmana

Tips voor minder vlees 

Tip van Kaline: ‘Als jij een echte die-hard carnivoor bent met ’s ochtends al kip op brood, dan is helemaal vegetarisch gaan eten een grote stap. Begin dan door een of twee dagen te minderen bijvoorbeeld en probeer het aanbod van alternatieven uit. Lang niet alles is lekker, maar er is genoeg’. 

Tip van Marjolein: ‘Wat heel goed werkt is: start met een vegetarische maaltijdbox, daar zijn er ook heel veel van en die helpen je op weg.  En ik volg een paar leuke vega blogs en kan je aanraden om met je vrienden een groepsapp te maken om je favoriete vegetarische recepten te delen. Dat werkt echt!’

Duurzaam ondernemen in de crisis

Kaline: ‘De reden dat wij begonnen met ons bedrijf is omdat we 100% geloven in jackfruit. We hebben onze banen opgezegd en stonden in het begin (in 2018) tot laat in de keuken bitterballen te draaien’. Marjolein: ‘Overal klopten wij aan met ons verhaal! En het afgelopen jaar merkten we ineens dat iedereen ons wist te vinden’. Kaline: ‘En toen kwam de coronaklap en stond alles stil.’ Marjolein: ‘We waren oorspronkelijk helemaal gericht op de horeca, zijn ook in gesprek met supermarkten, maar dat traject duurt gewoon lang. We hebben gelukkig een lange adem en maken nu gemakkelijke gerechten voor thuis. Zo willen we nu op de markt inspelen.’ 

Impact

Kaline: ‘Elke dag weer komt het vanuit onze tenen. Dat komt omdat we zien dat we zoveel impact kunnen creëren met wat we doen. Onze missie is dat dit doorsijpelt door naar een grote groep mensen, dat we echt de mainstream bereiken en alternatieven bieden voor de borrel en op brood. Bovendien doen we in Azië, waar we de jackfruit vandaan halen, ook veel goeds. Daar helpen we met herbebossing in plaats van ontbossing. Het is heel hard werken, maar daar staan we elke dag weer voor op.’

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!