7 minuten

Gewokte jackfruit met rijst

Sharon gaat aan de slag met jackfruit. Deze exotische vrucht staat bekend om zijn kwaliteiten als vleesvervanger. Sharon wokt jackfruit en serveert deze met gebakken rijst en gepofte cherrytomaatjes. Lekker én vegetarisch.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 400 g
    gekookte rijst
  • 1
    ui
  • 1
    bosje lange ui
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 6
    eieren
  • 200 g
    gekookte maiskorrels
  • 1 el
    sambal badjak
  • Gepofte cherrytomaatjes
    400 g
    cherrytomaatjes
  • 1
    citroen
  • zeezout
  • olie
  • 500 g
    voorgekookte jackfruit (uit blik)
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    bosje bladselderij
  • 2 tl
    komijnpoeder
  • 2 tl
    korianderpoeder
  • 1 tl
    kerriepoeder
  • 5 cm
    gember
  • 4 el
    ketjap manis
  • peper en zout
  • olie
  1. Begin met het maken van de gepofte cherrytomaatjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de tomaatjes schoon, dep ze vervolgens droog en plaats ze op een ovenschaal. Besprenkel de tomaatjes met olie, strooi er een beetje zeezout naar smaak over en knijp het sap van een halve citroen erover uit. Bak de tomaatjes 25 min af in de voorverwarmde oven.

  2. Ga verder met het maken van de rijst. Kook de rijst volgens het etiket. Verhit een scheutje olie in een wok. Snipper ondertussen het uitje. Bak de rijstkorrels op hoog vuur glazig

  3. Snij de lange ui en de platte peterselie zo fijn mogelijk. Voeg de sambal toe door de rijst en schep het regelmatig om. Klop de eieren los en giet deze over de rijst. Laat de eieren een beetje garen, voordat je het omschept. Voeg de maiskorrels, de lange ui en peterselie toe. Bak het in zijn geheel nog 1 minuut en de gebakken rijst is klaar.

  4. Ga verder met de jackfruit. Laat de stukjes jackfruit uitlekken en spoel ze af onder koud, stromend water. Trek de blokjes met je handen uit elkaar.

  5. Snipper het uitje en hak de knoflook en gember fijn. Verhit een hapjespan met een scheutje olie. Bak het uitje, de knoflook en de gember samen met de specerijen ongeveer 1 min. Voeg de stukjes jackfruit toe en bak het 5 min op middelhoog vuur. Blus het af met de ketjap en breng het eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

  6. Snij de selderij fijn. Verwijder de pan van het vuur en roer de selderij erdoor.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.