Verzameling

Toosten van eigen terroir

Steeds meer landgenoten durven het aan: wijn verbouwen op eigen bodem. En met succes, want de kwaliteit van Nederlandse wijnen doet al lang niet meer onder voor die van Franse, Italiaanse of Chileense collega’s. Bijkomend voordeel: van dichtbij is duurzamer dan van ver.

Duurzame polderwijngaard | 20 november 2020

Een bijzonder bos

Een wijngaard is geen moestuin of akker, maar een verzameling boompjes die samen een bos vormen. Deze openbaring overtuigt wijnboer Johan al meer dan tien jaar om in Lelystad een ‘wilde’ wijngaard te runnen, waar de natuur zijn gang mag gaan.

Wijngaard Thorn | 10 november 2020

Stukje Frankrijk in Limburg

Alains zoon David is een connaisseur op het gebied van Franse wijnen, en daarom neemt Alain hem mee naar het Zuid-Limburgse Thorn. In een glooiend landschap dat veel van de Bourgogne wegheeft verbouwen Harry en Mieke er heerlijke wijnen.

Nonnenwijn Oosterhout | 7 december 2018

Zalige wijn uit het zuiden

In het Brabantse Oosterhout ligt de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal. De zestien zusters van deze priorij zijn naast kaligrafeurs en boekenrestaurateurs devoot wijnmakers.

Oudste wijndomein van Nederland | 2 november 2018

Het oudste wijndomein van Nederland

Door het opwarmende klimaat durven steeds meer landgenoten een eigen wijngaard te beginnen. Het oudste wijndomein van Nederland vind je echter in Maastricht, waar drie generaties zij aan zij op de mergelgrond werken.

Wijn uit de kas | 28 september 2018

Altijd goed weer

We eindigen ook in Limburg. In Egchel ligt namelijk een Europees unicum: Joep bestiert er de enige grootschalige wijngaard in een kas, waar ook in ouderwets Hollandse zomers mediterrane temperaturen heersen.