3 soorten onigiri

12 januari 2017
Stilstaand beeld van 3 soorten onigiri

De lunch-rage uit Japan vindt langzaam zijn weg naar Nederland: Onigiri. Sharon laat zien hoe je deze gezonde, gevulde rijstbolletjes zelf kunt maken.

4 personen
12 stuks
Ingrediënten

De avocade onigiri

  • 1 avocado
  • ½ limoen
  • 10 gr verse koriander
  • Kwart komkommer
  • 2 stengels bos ui
  • Peper/zout
  • 1 eetlepel rijst azijn
  • 1 eetlepel Maanzaadjes
     

De kip onigiri

  • 150 gram kipfilet
  • 1 eetl. hoisinsaus
  • 5 champignons
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetlepel sambal Badjak
  • 10 gr verse peterselie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

De zoete onigiri

  • 1 grote appel
  • 6 grote dadels
  • 50 gr walnoten
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • ½ limoen
  • 1 eetlepel rijstazijn

 

De zeewiersalade

  • 50 gr gedroogde zeewier
  • 1 bosje bieslook
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 Spaanse peper
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

 

 

Wat drinken we erbij? Watertje met tijm en sinaasappel (voor 1 ltr water: 1 sinaasappel met schil in partjes en 4 takjes tijm)

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Kook de rijst volgens verpakking. Als de rijst klaar is verdeel je het over drie porties.

  2. 2

    Snij de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in ongeveer 4 minuten gaar in een koekenpan met een scheutje olie. Snij de champignons in kleine stukjes en bak deze 1 min mee.  

  3. 3

    Als de kip met de champignons gebakken is, breng je het op smaak met de Hoisin saus, 1 teentje gehakte knoflook, sambal en wat vers gehakte peterselie.

     

  4. 4

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak. 

  5. 5

    Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat kipvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van.

     

  6. 6

    Als laatste wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat geroosterde sesamzaadjes.

  7. 7

    Maak de volgende Onigiri. Snij hiervoor de avocado en de komkommer in stukjes van ongeveer een ½ centimeter.

     

  8. 8

    Hak de koriander fijn en snij de bosui zo fijn mogelijk. Meng dit door elkaar en breng het op smaak met het sap van een halve limoen en wat peper en zout naar smaak.

     

  9. 9

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak. 

  10. 10

    Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat avocado vulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat Maanzaadjes.

  11. 11

    Voor de laatste onigiri, schil en snij de appel in blokjes van ongeveer een ½ centimeter. 

  12. 12

    Ontpit de dadels en snij deze net zo klein als de gesneden appel.

     

  13. 13

    Hak de walnoten fijn en meng dit met de gesneden appel en dadels door elkaar. Breng het op smaak met de kaneel poeder, honig en het sap van een halve limoen.  

  14. 14

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie. Druk de rijst (niet op smaak gebracht!)  in het kopje rond om en schep er wat appelvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst bestrooi je het met wat kaneelpoeder.

  15. 15

    Maak dan de zeewiersalade. Spoel de zeewier goed af onder koud stromend water en laat het weken tot dat het 10x zo groot is. 

  16. 16

    Giet het zeewier af en knijp voorzichtig het vocht uit. Snij de zeewier klein en verwijder de harde stukjes.

  17. 17

    Breng het vervolgens om smaak met de sesamolie, rijstazijn, het sap van 1 limoen en de sojasaus. 

  18. 18

    Snij de bieslook en de Spaanse peper fijn en meng alles goed door elkaar heen.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter

Ook lekker om te maken

  1. Recept
    Stilstaand beeld van Bisque met krab en crostini
    13 december 2016

    Bisque met krab en crostini

    Ramon maakt een van zijn favoriete gerechten: en bisque van krab, met een crostini en aoili.

  2. Recept
    Stilstaand beeld van Raapstelenstamppot
    14 april 2016

    Raapstelenstamppot

    Chef-kok Ramon Brugman maakt een  voorjaarsgerecht: lamsracks met raapstelenstamppot.

  3. Recept
    Stilstaand beeld van Koekjes van kikkererwten
    5 januari 2017

    Koekjes van kikkererwten

    Ramon maakt een van zijn eigen favorieten: koekjes van kikkererwten.

  4. Recept
    Stilstaand beeld van Pasta met kaviaar
    10 maart 2016

    Pasta met kaviaar

    Alain is in Limburg bij een pastamaker. Hij maakt hier een gerecht met pasta en kaviaar.

  5. Recept
    Stilstaand beeld van Pizza mangalitza en vongole
    18 februari 2016

    Pizza mangalitza en vongole

    Van de ham van deze varkens maakt Alain een heerlijke pizza. Daarnaast maakt hij vongole.

  6. Recept
    Stilstaand beeld van Kaassoufflé
    19 februari 2016

    Kaassoufflé

    Alain maakt een bijzondere kaassoufflé, een gerecht dat niet mag instorten!

  7. Recept
    Stilstaand beeld van Twee soorten toast met puur geserveerde bergkazen.
    23 maart 2016

    Twee soorten toast met puur geserveerde bergkazen.

    Leon is op bezoek bij een gepassioneerde kaasmaker. Hier maakt hij natuurlijk iets lekkers bij.

  8. Recept
    Stilstaand beeld van Mousse au chocolade
    3 februari 2017

    Mousse au chocolade

    Alain kookt een heerlijke zoete lekkernij bij de ambachtelijk gemaakte likeuren.

  9. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Japanse matcha ceremonie
    30 september 2016

    Japanse matcha ceremonie

    Alain dompelt zich met theesommelier Kiona Malinka onder in thee.

  10. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Pop-up restaurant in Citroëngarage
    6 oktober 2015

    Pop-up restaurant in Citroëngarage

    Voor zijn pop-up restaurant in een leegstaande Citroen-garage verzamelt Sander ingrediënten in het Amsterdamse Bos. Zijn droom is om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn.

  11. Recept
    Stilstaand beeld van Vegetarisch & snel!
    4 januari 2016

    Vegetarisch & snel!

    Sharon maakt een snelle vegetarische maaltijd: een lasagne van courgette en aubergine.

  12. Recept
    Stilstaand beeld van Carpaccio van tonijn
    20 mei 2016

    Carpaccio van tonijn

    Alain maakt bij een bijzondere wijn een carpaccio van tonijn!

  13. Recept
    Stilstaand beeld van Bloemkool pizza
    29 februari 2016

    Bloemkool pizza

    Chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijke pizza met een glutenvrije bodem…van bloemkool....

  14. Recept
    Stilstaand beeld van Salade van mini-groentes
    24 februari 2016

    Salade van mini-groentes

    Alain maakt een salade van mini-groentes.

Pagina's