3 soorten onigiri

12 januari 2017
Stilstaand beeld van 3 soorten onigiri

De lunch-rage uit Japan vindt langzaam zijn weg naar Nederland: Onigiri. Sharon laat zien hoe je deze gezonde, gevulde rijstbolletjes zelf kunt maken.

4 personen
12 stuks
Ingrediënten

De avocade onigiri

  • 1 avocado
  • ½ limoen
  • 10 gr verse koriander
  • Kwart komkommer
  • 2 stengels bos ui
  • Peper/zout
  • 1 eetlepel rijst azijn
  • 1 eetlepel Maanzaadjes
     

De kip onigiri

  • 150 gram kipfilet
  • 1 eetl. hoisinsaus
  • 5 champignons
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetlepel sambal Badjak
  • 10 gr verse peterselie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

De zoete onigiri

  • 1 grote appel
  • 6 grote dadels
  • 50 gr walnoten
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • ½ limoen
  • 1 eetlepel rijstazijn

 

De zeewiersalade

  • 50 gr gedroogde zeewier
  • 1 bosje bieslook
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 Spaanse peper
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

 

 

Wat drinken we erbij? Watertje met tijm en sinaasappel (voor 1 ltr water: 1 sinaasappel met schil in partjes en 4 takjes tijm)

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Kook de rijst volgens verpakking. Als de rijst klaar is verdeel je het over drie porties.

  2. 2

    Snij de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in ongeveer 4 minuten gaar in een koekenpan met een scheutje olie. Snij de champignons in kleine stukjes en bak deze 1 min mee.  

  3. 3

    Als de kip met de champignons gebakken is, breng je het op smaak met de Hoisin saus, 1 teentje gehakte knoflook, sambal en wat vers gehakte peterselie.

     

  4. 4

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak. 

  5. 5

    Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat kipvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van.

     

  6. 6

    Als laatste wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat geroosterde sesamzaadjes.

  7. 7

    Maak de volgende Onigiri. Snij hiervoor de avocado en de komkommer in stukjes van ongeveer een ½ centimeter.

     

  8. 8

    Hak de koriander fijn en snij de bosui zo fijn mogelijk. Meng dit door elkaar en breng het op smaak met het sap van een halve limoen en wat peper en zout naar smaak.

     

  9. 9

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak. 

  10. 10

    Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat avocado vulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat Maanzaadjes.

  11. 11

    Voor de laatste onigiri, schil en snij de appel in blokjes van ongeveer een ½ centimeter. 

  12. 12

    Ontpit de dadels en snij deze net zo klein als de gesneden appel.

     

  13. 13

    Hak de walnoten fijn en meng dit met de gesneden appel en dadels door elkaar. Breng het op smaak met de kaneel poeder, honig en het sap van een halve limoen.  

  14. 14

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie. Druk de rijst (niet op smaak gebracht!)  in het kopje rond om en schep er wat appelvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst bestrooi je het met wat kaneelpoeder.

  15. 15

    Maak dan de zeewiersalade. Spoel de zeewier goed af onder koud stromend water en laat het weken tot dat het 10x zo groot is. 

  16. 16

    Giet het zeewier af en knijp voorzichtig het vocht uit. Snij de zeewier klein en verwijder de harde stukjes.

  17. 17

    Breng het vervolgens om smaak met de sesamolie, rijstazijn, het sap van 1 limoen en de sojasaus. 

  18. 18

    Snij de bieslook en de Spaanse peper fijn en meng alles goed door elkaar heen.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter