3 soorten onigiri

12 januari 2017
Stilstaand beeld van 3 soorten onigiri

De lunch-rage uit Japan vindt langzaam zijn weg naar Nederland: Onigiri. Sharon laat zien hoe je deze gezonde, gevulde rijstbolletjes zelf kunt maken.

4 personen
12 stuks
Ingrediënten

De avocade onigiri

  • 1 avocado
  • ½ limoen
  • 10 gr verse koriander
  • Kwart komkommer
  • 2 stengels bos ui
  • Peper/zout
  • 1 eetlepel rijst azijn
  • 1 eetlepel Maanzaadjes
     

De kip onigiri

  • 150 gram kipfilet
  • 1 eetl. hoisinsaus
  • 5 champignons
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetlepel sambal Badjak
  • 10 gr verse peterselie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

De zoete onigiri

  • 1 grote appel
  • 6 grote dadels
  • 50 gr walnoten
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • ½ limoen
  • 1 eetlepel rijstazijn

 

De zeewiersalade

  • 50 gr gedroogde zeewier
  • 1 bosje bieslook
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 Spaanse peper
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

 

 

Wat drinken we erbij? Watertje met tijm en sinaasappel (voor 1 ltr water: 1 sinaasappel met schil in partjes en 4 takjes tijm)

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Kook de rijst volgens verpakking. Als de rijst klaar is verdeel je het over drie porties.

  2. 2

    Snij de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in ongeveer 4 minuten gaar in een koekenpan met een scheutje olie. Snij de champignons in kleine stukjes en bak deze 1 min mee.  

  3. 3

    Als de kip met de champignons gebakken is, breng je het op smaak met de Hoisin saus, 1 teentje gehakte knoflook, sambal en wat vers gehakte peterselie.

     

  4. 4

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak. 

  5. 5

    Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat kipvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van.

     

  6. 6

    Als laatste wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat geroosterde sesamzaadjes.

  7. 7

    Maak de volgende Onigiri. Snij hiervoor de avocado en de komkommer in stukjes van ongeveer een ½ centimeter.

     

  8. 8

    Hak de koriander fijn en snij de bosui zo fijn mogelijk. Meng dit door elkaar en breng het op smaak met het sap van een halve limoen en wat peper en zout naar smaak.

     

  9. 9

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak. 

  10. 10

    Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat avocado vulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat Maanzaadjes.

  11. 11

    Voor de laatste onigiri, schil en snij de appel in blokjes van ongeveer een ½ centimeter. 

  12. 12

    Ontpit de dadels en snij deze net zo klein als de gesneden appel.

     

  13. 13

    Hak de walnoten fijn en meng dit met de gesneden appel en dadels door elkaar. Breng het op smaak met de kaneel poeder, honig en het sap van een halve limoen.  

  14. 14

    Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie. Druk de rijst (niet op smaak gebracht!)  in het kopje rond om en schep er wat appelvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst bestrooi je het met wat kaneelpoeder.

  15. 15

    Maak dan de zeewiersalade. Spoel de zeewier goed af onder koud stromend water en laat het weken tot dat het 10x zo groot is. 

  16. 16

    Giet het zeewier af en knijp voorzichtig het vocht uit. Snij de zeewier klein en verwijder de harde stukjes.

  17. 17

    Breng het vervolgens om smaak met de sesamolie, rijstazijn, het sap van 1 limoen en de sojasaus. 

  18. 18

    Snij de bieslook en de Spaanse peper fijn en meng alles goed door elkaar heen.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter

Ook lekker om te maken

  1. Recept
    Stilstaand beeld van Entrecoterolletjes
    3 maart 2016

    Entrecoterolletjes

    Chef-kok Ramon Brugman houdt het tempo er goed in met een snelle maaltijd van gegrilde...

  2. Recept
    Stilstaand beeld van Gegrilde grietbot
    7 april 2017

    Gegrilde grietbot

    Milton en Leon zijn bij het wijndomein van Arina en Diederik in de Betuwe. Leon maakt een heerlijk gerecht bij een van de dranken.

  3. Recept
    Stilstaand beeld van Staartstuk en longhaas met bearnaisesaus
    1 maart 2017

    Staartstuk en longhaas met bearnaisesaus

    Leon is bij Giel Hermans. Hij heeft een kudde van 400 Hereford runderen. Én een eigen slagerij. Leon kiest twee stukjes 'vergeten vlees' en maakt er iets heerlijks mee!

  4. Recept
    Stilstaand beeld van Quiche van oud brood
    7 november 2016

    Quiche van oud brood

    Sharon maakt een betaalbare en duurzame maaltijd: een quiche van oud brood.

  5. Recept
    Stilstaand beeld van Nacho's, bonensalade en hummus
    29 december 2016

    Nacho's, bonensalade en hummus

    Sharon maakt een paarse, een groene en een oranje hummusvariant bij heerlijke nacho's en een bonensalade.

  6. Recept
    Stilstaand beeld van Tarte van Onglet van Aberdeen Angus
    25 april 2017

    Tarte van Onglet van Aberdeen Angus

    Alain mag Otto en Liesbeth helpen bij deze unieke gebeurtenis. De Aberdeen Angus runderen gaan naar een andere wei. Als dank bereidt Alain voor Otto en Liesbeth een heerlijke maaltijd.

  7. Recept
    Stilstaand beeld van Salade met een gepocheerd eitje en een hollandaisesaus
    28 maart 2016

    Salade met een gepocheerd eitje en een hollandaisesaus

    Alain maakt bij een kippenboer in Zeeland het beste Paas-ei!

  8. Recept
    Stilstaand beeld van Glutenvrije brownie
    9 februari 2017

    Glutenvrije brownie

    Sharon maakt vandaag glutenvrije brownie van zwarte bonen.

  9. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Alain en de Hongaarse wolvarkens
    2 december 2015

    Alain en de Hongaarse wolvarkens

    Alain Caron ontmoet in Friesland boer Henk Zuidema. Henk redt oude bonenrassen van de ondergang. Maar hij heeft ook een zwak voor Hongaarse wolvarkens.

  10. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Alain in de Turkse keuken
    27 september 2016

    Alain in de Turkse keuken

    Alain bezoekt in Overijssel Suheyla. Suheyla is van Turkse origine en zorgt dat de Turkse keuken ook in onze streken bekender wordt.

  11. Recept
    Stilstaand beeld van Dessert op basis van yoghurt
    23 december 2016

    Dessert op basis van yoghurt

    De laatste gang. Het dessert op basis van yoghurt en manuka-honing van Leon. En Milton geeft wijntips bij de verschillende gangen.

  12. Recept
    Stilstaand beeld van Escargots: zoete broodjes
    19 januari 2017

    Escargots: zoete broodjes

    Ramon bakt escargots: Nee, geen slakken maar zoete broodjes die worden opgerold.

  13. Recept
    Stilstaand beeld van Pasta van kikkererwtenmeel
    31 oktober 2016

    Pasta van kikkererwtenmeel

    Sharon de Miranda maakt zelf pasta van kikkererwtenmeel. Een snelle maaltijd, met een saus van geitenkaas en pompoen.

  14. Recept
    Stilstaand beeld van Gemarineerde zeebaars met wortel en zeekraal
    13 oktober 2015

    Gemarineerde zeebaars met wortel en zeekraal

    Maak deze verrukkelijke zeebaars met wortel en zeekraal.

Pagina's