4 minuten

Advocaat van gin, panna cotta met berkenblad en kletskop van pijnboompit

Chef-kok Rosah van Schendelen maakt een dessert geïnspireerd op alle smaken van de Veluwe. Zo gebruikt ze dennenappel gin voor de advocaat, met daarbij panna cotta met berkenblad en een kletskop van pijnboompit. Een smaakvolle wandeling door het bos.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 45 minuten
Menu Nagerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de panna cotta:
    250 ml
    ongezoete, vloeibare room
  • 2 el
    denneknoppensiroop of ahornsiroop
  • Handjevol kruidenthee: berkenblad, eucalyptusblad en gedroogde dennennaalden
  • 2
    gelatineblaadjes
  • Voor de kletskoppen:
    85 g
    poedersuiker
  • 30 g
    geroosterde pijnboompitjes
  • 30 ml
    water
  • 30 g
    gesmolten gezouten roomboter
  • 30 g
    bloem
  • Voor de advocaat:
    5
    eidooiers
  • 2 el
    denneknoppensiroop
  • 1 el
    ahornsiroop
  • 2 shotjes
    gin
  • Ter garnering:
    4
    bolletjes slagroomijs
  1. Plaats de eidooiers met de gin, denneknoppensiroop en ahornsiroop in een hittebestendige kom en klop alles goed door met een garde. Zet de kom boven op een kleine pan met een laagje heet water.

  2. Advocaat maak je au bain-marie. Houd het eiermengsel goed in beweging om gestold ei te voorkomen. Laat rustig opwarmen tot een temperatuur van 62 graden.

  3. Haal dan direct van de hittebron en zet de kom in een koudwaterbad en blijf wederom roeren totdat de advocaat is afgekoeld. Dit duurt enkele minuten. Zeef de advocaat met een fijne zeef.

  4. Voor de panna cotta: verwarm de vloeibare room en voeg hier ongeveer twee eetlepels ahornsiroop en kruidenthee aan toe. Breng rustig naar het kookpunt, zodat alle smaken in de room kunnen trekken. Week ondertussen de gelatine in koud water.

  5. Zodra de room kookt, zeef de thee dan uit de room en meng hierdoor de uitgeknepen gelatine. Doe de room in een bakje en plaats het in de koelkast. De panna cotta heeft circa drie uur nodig om op te stijven.

  6. Voor de kletskoppen: Meng de poedersuiker met het water, de bloem en de gesmolten boter tot een smeuïg kletskoppen beslag en roer hier voorzichtig de pijnboompitten doorheen.

  7. Zet het beslag voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats nu met een theelepel hele kleine hoopjes kletskoppen beslag op een met bakpapier beklede ovenplaat. 

  8. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de hoopjes overhoudt. Deze kletskoppen lopen enorm uit, waardoor ze flinterdun en heel knapperig worden. 

  9. Bak ze tussen de zes tot 11 minuten af op 180 graden. Haal ze eruit als ze mooi egaal goudbruin zijn. Laat rustig afkoelen op de ovenplaat.

  10. Pak nu een mooi dessertbord en schenk hierop een grote eetlepel advocaat. Doe hetzelfde met de panna cotta en een lekkere bol slagroom ijs. Garneer af met de krokante kletskop van pijnboompit.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Onze chef-koks Rosah van Schendelen en Sharon de Miranda | Foto: Sheena Schouwink