4 minuten

Alphense rosé

Een wijnboer zijn zonder wijngaard, dat kan. Jerien en Marcel uit Alphen aan den Rijn roepen Alphenaren op om hun druiven te doneren en hier weten zij een mooie rosé van te maken. Een echt streekproduct en dat wil culinair expert Alain Caron zeker even proeven.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Eendenborst
    2
    eendenborstfilet op karkas (de poten kan je eventueel bakken en de rest kan je gebruiken voor de saus.)
  • 3 el
    olijfolie
  • 20 g
    boter
  • 1 tl
    poedersuiker
  • 1 tl
    gemalen steranijs
  • zout en peper
  • uienconfituur
    2
    grote uien
  • 1 el
    olijfolie
  • 1 tl
    notenolie
  • 1
    blaadje laurier
  • 2 takjes
    tijm
  • zout en peper
  • Meloensalade
    1
    kleine meloen (niet te rijp)
  • 1 el
    notenolie
  • 1 el
    balsamicoazijn
  • 1 tl
    honing
  • sojasaus
  • peper
  • Saus
    1 dl
    roséwijn
  • ½ dl
    wild bouillon
  • steranijs
  • tijm
  • laurier
  • knoflook
  • 1 el
    boter
  • benodigdheden
    aluminiumfolie
  • zeef
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Bak de eendenborstfilets op karkas in een grote pan met olijfolie, zout en peper mooi goudbruin. Strooi er dan met behulp van een zeef de poedersuiker en gemalen steranijs over uit en schuif hem dan de oven in. Bak het voor ongeveer 20 minuten en laat het rusten. Snij vervolgens met een groot scherp mes de eendenborst van het karkas, snij langs de karkas vanaf het midden.

  3. Doe de uien in een velletje aluminiumfolie met olijfolie, notenolie, laurier en tijm. Vouw dicht en pof de uien in 40 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Laat het afkoelen en als het afgekoeld is vang je het sap op in een kommetje, hak de uien tot puree, voeg alles samen en bewaar.

  4. Schil de meloen en snij 8 partjes. Marineer de meloenpartjes in de notenolie, balsamicoazijn, honing en een paar druppels sojasaus. Laat het voor ongeveer 15 minuten marineren.

  5. Voor de saus kook je de rosé met de bouillon, steranijs, tijm, laurier en een teentje knoflook. Laat het tot de helft inkoken en passeer de jus door een fijne zeef. Laat het daarna nog 2 minuten inkoken. Voeg dan de boter eraan toe, mix het goed door elkaar heen en bewaar de saus warm.

  6. Verwarm de uienconfituur nog een beetje voordat je je bord gaat opmaken en snij de eendenborst in 4 stukken in de lengte.

  7. Op je bord leg je 2 á 3 partjes gemarineerde meloen met een beetje van de marinade. Leg er een beetje van uienconfituur ernaast, daarnaast een stuk eendenborst en als laatste schenk je er wat saus overheen.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.