4 minuten

Ravioli van paddenstoelen met ricotta en citroen

Verse ravioli, boordevol smaak! Chef-kok Ramon Brugman vult deze huisgemaakte pasta met paddenstoelen, romige ricotta en een vleugje citroen. Simpel, vers en overheerlijk! 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het pasta deeg:
    400 gr
    pastabloem
  • 4
    eieren
  • 1 tl
    zout
  • 1 el
    olijfolie
  • Voor de ravioli vulling:
    1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • olijfolie
  • 200 gr
    paddenstoelen naar keuze zoals beukenzwammen
  • 1/2 bosje
    bieslook
  • basilicumbladeren
  • 200 gr
    ricotta
  • 1
    rasp van een citroen
  • Voor de saus:
    2 el
    boter
  • 150 gr
    paddenstoelen naar keuze zoals beukenzwammen
  • verse tijm
  • rasp van een citroen
  • 1/2 bosje
    fijngesneden bieslook
  • 50 gr
    geroosterde pijnboompitten
  • Parmezaanse kaas
  1. Kneed de ingrediënten met de kneedhaak van een keukenmachine tot een elastisch deeg. Geen keukenmachine? Maak dan een hoopje van de bloem op het aanrecht en vorm in het midden een kuil.

  2. Leg de eieren in de kuil, samen met het zout en de olijfolie. Roer de eieren met de hand los en neem steeds een beetje bloem mee. Kneed stevig in ongeveer 10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Dek het deeg af en laat een half uur rusten. 

  3. Dan gaan we ondertussen verder met de vulling: Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit beide aan in een scheutje olijfolie. Snijd de paddenstoelen fijn en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Laat de paddenstoelen afkoelen.

  4. Snijd de bieslook en basilicum fijn en meng deze met de ricotta, citroenrasp en de afgekoelde paddenstoelen. Breng op smaak met peper en zout en doe het mengsel in een spuitzak.

  5. Rol het deeg uit met een pastamachine tot een dunne langwerpige lap en snijd in twee stukken. Leg het deeg naast elkaar op het werkblad. Bestrijk een helft met wat water.

  6. Spuit kleine toefjes van het paddenstoelenmengsel op het deeg met voldoende tussenruimte. Leg het andere stuk van het deeg eroverheen. Duw goed aan en steek de ravioli uit of snijd met een raviolisnijder. Duw eventuele lucht eruit en zorg dat de randen goed plakken.

  7. Breng een pan met gezouten water aan de kook. Voeg de ravioli toe en kook tot ze boven komen drijven. Maak ondertussen de saus: smelt boter in een koekenpan. Snijd de paddenstoelen fijn en bak ze, samen met de tijm, goudbruin. Voeg de citroenrasp, het sap en de bieslook toe.

  8. Schep de ravioli direct uit de pan in de saus en schud goed door. Bestrooi met pijnboompitten en rasp er naar smaak kaas overheen. Breng op smaak met peper en zout.

  9. Geniet van je zelfgemaakte ravioli met paddenstoelen!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.