Recept: Ambachtelijke worst met puree

22 november 2017
Waardeer: 
(Totaal: 8 stemmen)
Stilstaand beeld van Ambachtelijke worst met puree
Culinair expert Alain Caron is in Dalfsen bij de ambachtelijke slagerij van John en zijn zoon John Benno. Twee gedreven vakmannen die met liefde en passie een grote sortering worsten, hammen, paté en andere vleeswaren maken. De slagerij is hun leven en het belangrijkste ingrediënt voor hun producten: tijd. Tijd om te laten rijpen, geduld om dat proces zijn gang te laten gaan... dáár gaat het om in het slagersvak, weet John.
4 personen

Ingrediënten voor Ambachtelijke worst met puree

Worst

  • 4 verse worsten van 140 gr per stuk (maar je kan natuurlijk gebruik de worst die je lekker vindt)

Voor de puree

  • 400 g kruimige aardappelen
  • 1 dl melk
  • 50 g roomboter
  • zout en witte peper

Voor de knolselderij

  • ½ knolselderij in plakken van 2 cm gesneden. In totaal heb je 8 plakken nodig.
  • 2 el water

Voor de compote

  • 2 appels geschild en in blokjes gesneden
  • 1 el suiker
  • sap van 1 citroen

Voor de saus

  • 2 soeplepels fijne mosterd
  • 6 kleine augurken in kleine blokjes gesneden
  • 1 dl kalfsjus gereduceerd
  • ½ dl room
  • 2 el water

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Schil en kook de aardappelen. Stamp dit fijn tot een mooie puree door de melk, roompoter toe te voegen. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

  2. 2

    Bak eerst de boter samen met het suiker in een pan. Als de boter gesmolten is voeg je de appels en het citroensap toe. Laat het allemaal op een laag vuurtje koken tot een mooie compote. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Roer het ondertussen wel geregeld door. 

  3. 3

    Bak de worst op laag vuur met 2 el olijfolie (ongeveer 8 min)

  4. 4

    Bak de knolselderij in 2 el olijfolie licht bruin met 2 el water (ongeveer  6 min) met wat zout en peper.

  5. 5

    Voor de saus voeg je alle ingrediënten, behalve de mosterd, in een klein pannetje. Roer het geheel tot een mooie massa. Laat het ongeveer 2 minuten koken. Voeg dan de mosterd toe. Pas op dat het niet gaat schiften. 

  6. 6

    Voor de presentatie mix je de aardappelpuree met de compote. Leg een grote lepel van deze puree in het midden van het bord. Leg daar 2 plakken knolselderij naast samen met de worst. Giet daar wat van die heerlijke saus overheen. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter