Ambachtelijke Zweedse kaneelbroodjes
Ramon maakt Zweedse kaneelbroodjes, ook wel Kanelbullens genoemd. Een echte traditie in Zweden bij de koffie. Ramon geeft z’n eigen draai eraan en maakt ze met amandelspijs.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 8-
voor het deeg300 gbloem
-
150 mlmelk
-
10 ggedroogde gist
-
2 gzout
-
35 gboter
-
voor de frangipane100 gamandelmeel
-
100 gdonkere basterd suiker
-
100 gboter op kamertemperatuur
-
2eieren (100 g)
-
1 elbloem
-
voor de vulling50 gdonkere basterdsuiker
-
2 tlkaneel
-
voor de decoratie1ei
-
150 gparelsuiker
-
benodigdheden•keukenmachine
-
•kommetje
-
•bakplaat met bakpapier
-
Verwarm de melk met wat boter in een pannetje, tot ongeveer 40-42 graden. Doe de bloem, gedroogde gist en zout in een kom. Maar doe de zout en het gist niet bij elkaar, want dat stop de gist met werken. Schenk de melk bij de bloem en meng het geheel tot het deeg wordt. Kneed het dan nog 8 minuten lang. Maak een bolletje van het deeg en doe deze in de kom. Leg een warme doek over de kom en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
-
Doe voor de frangipane de amandelmeel, boter en de bruine basterdsuiker in een keukenmachine en meng tot een gladde pasta. Voeg een voor een de eitjes hier aan toe. Als het eerste ei helemaal is opgenomen voeg je de andere toe.
-
Rol het deeg uit tot een dunne plak. Smeer de frangipane over het deeg uit. Maar laat het laatste randje leeg. Meng wat bruine suiker met kaneel. Strooi daarvan een dun laagje over de frangipane. Maak het laatste stukje deeg nat met een kwastje. Rol het deeg op tot een rol. Rol het goed vast.
-
Snijd de rol in negen stukjes. Verdeel de kaneelbroodjes op de bakplaat. Houd een beetje ruimte tussen de broodjes en laat ze nog 10 minuten rijzen met een doek er over. Smeer de bovenkant van de broodjes in met een eidooier. Strooi wat parelsuiker op de bovenkant van de broodjes. Bak de broodjes af een oven van 220 graden voor ongeveer 10-12 minuten.
- Eet smakelijk!