8 min

Koffiesoezen

We gaan weer bakken vandaag! Soezen maken schrikt velen een beetje af maar het is echt goed te doen. Vandaag ga ik koffiesoezen maken met banketbakkersroom, chocolade ganache, slagroom en het geheime ingrediënt van vandaag; koffie granulaat. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 50 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Soezenbeslag
    100 ml
    water
  • 100 ml
    melk
  • 100 g
    boter
  • 100 g
    bloem
  • 4
    eieren
  • 1/4 tl
    zout
  • Banketbakkersroom
    500 ml
    melk
  • 1
    vanillestokje
  • 100 g
    suiker
  • 3
    eidooiers
  • 30 g
    maïzena
  • 15 g
    koffie granulaat
  • Koffie/banketbakkersroom
    1
    recept banketbakkersroom
  • 250 ml
    slagroom
  • Koffie ganache
    100 ml
    room
  • 100 g
    pure chocolade
  • 1 tl
    koffie granulaat
  • Afwerking
    500 g
    fondant
  • 2 el
    koffie granulaat
  • koffieboontjes
  • 250 ml
    slagroom
  • 25 g
    suiker
  1. Begin met het soezenbeslag. Breng hiervoor een pan met water, melk en boter aan de kook. Voeg de bloem toe en roer het goed door totdat je een deegbal krijgt. Gaar dit even door en haal dan de pan van het vuur. Voeg één voor één de eieren toe en doe het beslag in een spuitzak. 

  2. Verwarm de oven voor op 220 graden. En spuit met de spuitzak met soezenbeslag doppen op een bakplaat met bakpapier. Bak de soezen gaar in 18 à 20 minuten en laat ze goed afkoelen.

  3. Maak banketbakkersroom. Breng hiervoor de melk met de helft van de suiker, koffie granulaat en de opengesneden vanillestok aan de kook. Meng de eidooier met de rest van de suiker en roer dit goed door elkaar. Voeg hier de kokende melk aan toe terwijl je goed blijft roeren. Doe het terug in de pan en breng langzaam aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Haal de room uit de pan, dek het af met een plastic velletje en laat het goed afkoelen. Als het afgekoeld is roer je het nog eens glad en doe je de vulling in een spuitzak.

  4. Sla 250 ml slagroom luchtig en meng dit met de banketbakkersroom.

  5. Snij de afgekoelde soezen door de midden en vul de onderkant met de koffie/banketbakkersroom.

  6. Voor de koffie ganache breng je de slagroom aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur uit. Hak de pure chocolade fijn en voeg dit samen met de koffie granulaat aan de slagroom toe. Roer het goed door elkaar heen en laat het afkoelen. Als het goed is afgekoeld roer je het nog eens goed door en doe je de ganache in een spuitzak. Spuit een dop van de ganache op de koffie/banketbakkersroom in de soes. 

  7. Verwarm de fondant tot 40 graden en roer er de koffie granulaat doorheen. Haal de andere kant van de soezen door de fondant. 

  8. Sla 250 ml slagroom met 25 gram suiker luchtig en spuit op de banketbakkersroom een rozet.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.