4 minuten

Ananas in rum

Onbezorgd de wereld over reizen zit er nog niet in. Toch komt culinair expert in Caraïbische sferen in Diemen waar Judith en Martijn hun eigen rum-distilleerderij hebben. Alain proeft hun favoriete drankje van eigen hand en is onder de indruk van de positieve instelling van deze jonge ondernemers die creatief proberen om te gaan met de tegenslagen die corona brengt.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
 • 1
  ananas
 • 4
  sinaasappels
 • 6 el
  suiker
 • 3 stuks
  steranijs
 • 1
  vanillestokje
 • 2 takjes
  rozemarijn
 • 0,5 l
  sinaasappelsap
 • 0,5 l
  abrikozensap
 • 4 el
  honing
 • 1
  laurierblad
 • 150 g
  mascarpone
 • 1 el
  room
 • 2 el
  rum
 1. Om de ananas te snijden snijd je de kroon en het bovenste kapje van de ananas. Snijd van de onderkant een plak die ongeveer net zo dik is als het kapje. Zet de ananas rechtop op de blote onderkant. Zet je mes zo op de bovenkant dat het aan weerszijden van twee naast elkaar liggende “ogen” op de schil van de vrucht staat. Snijd recht naar beneden een plak van de volle hoogte van de ananas. Als het goed is, zie je nu een stuk gele ananas zonder bruine ringetjes. Nog wel ringetjes? Snijd ze dun weg en maak de volgende plak iets dikker. Schuif je mes op zodat het over de volgende twee ogen valt en snijd weer een plak van de schil. Ga zo door tot je hele vrucht bloot is. Snijd de ananas dwars door het hart in vier lange parten. Snijd het harde binnenste van iedere punt en gooi het harde deel weg (daar zit geen smaak aan).

 2. Maak een marinade door zes eetlepels suiker te mengen met de steranijs, rozemarijn en het merg uit het vanillestokje. En wrijf de ananasstukjes daar goed mee in en laat het 24 uur marineren.

 3. Snijd met het koksmes de bovenkant en de onderkant van de sinaasappel af. Zet de sinaasappel op de snijplank en snij in een ronde beweging de schil af. Zorg dat je gelijk het wit onder de schil weg snijdt. Zo ga je de sinaasappel rond tot zijn jasje uit is. Nu neem je de sinaasappel in de vrije hand, in de andere hand het koksmes, en nu kun je de partjes uit de sinaasappel wippen. Snijd net onder het vliesje van een partje de sinaasappel in met het koksmes, en wip daarna het partje eruit. Dit blijf je herhalen totdat alle partjes uit de sinaasappel gesneden zijn.

 4. Doe voor de saus de sinaasappelsap en abrikozensap in een pan met vier eetlepels honing en een laurierblad. Breng het aan de kook en laat het inkoken tot een dikke saus.

 5. Roer 150 gram mascarpone met een garde goed los en doe dan een eetlepel room erbij en twee eetlepels rum. Meng het goed door elkaar en zet het voor een uur in de koelkast.  

 6. Bak de gemarineerde ananas in een pan met een beetje boter en bak ze aan iedere kant ongeveer vijf minuten lang totdat ze mooi goudbruin zijn. Zet ze eventueel nog even 15 minuten in de oven om mooier zacht te worden.

 7. Doe in het midden van het bord wat van de mascarpone. Leg daarop wat partjes ananas en sinaasappel en schenk er de saus royaal overheen. Eventueel kan je het afmaken met wat pistachenootjes of gedroogde frambozen. 

 8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.