Ansjovis

culinair expert
Alain Caron
Ansjovis
4 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
65 personen
Wie denkt dat ansjovis alleen maar uit de Middellandse Zee komt, heeft het mis. In onze eigen Oosterschelde vist de familie van Dort naar deze lekkernij op een zeer bijzondere manier. Culinair expert Alain Caron loopt een dagje mee met de vissers en gaat aan de slag met deze bijzondere vis.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 8
    grote ansjovissen (laat deze schoonmaken bij je visboer)
  • 1
    potje gegrilde rode paprika
  • 1
    gele paprika
  • 1
    groene paprika
  • 1
    ui
  • 1
    aubergine
  • paar takjes tijm
  • 200 g
    lamsoren
  • 1
    sjalotje
  • mayonaise
  • 1 el
    ketchup
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 1 el
    gembersiroop
  • 6
    blaadjes basilicum
  • 1 el
    mosterd
  • 1 el
    crème fraîche
  • bloem
  • olijfolie
  • peper en zout
  1. 1

    Haal de stukken rode paprika uit het potje en snij ze door tweeën en bewaar ze op een stukje keukenpapier. Snij de gele en groene paprika door tweeën, was ze even onder de kraan en wrijf de paprika's in met olijfolie. Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de paprika’s op een bakplaat en rooster ze gedurende 35-45 minuten. 

  2. 2

    Keer de paprika’s regelmatig zodat ze rondom blakeren. Als de paprika’s goed zijn neem je ze uit de oven, legt ze in een schaal en dek de schaal af met plasticfolie. Laat 15 minuten rusten. Neem de paprika’s één voor één uit de schaal, verwijder het steeltje en de zaadlijsten snij ze nogmaals door tweeën en leg de schoongemaakte paprika's even weg.

  3. 3

    Pel de ui en snij hem in ringen. Laat het vervolgens langzaam garen in een pan met 1 eetlepel olijfolie. Snij de aubergine in plakjes van 1 cm dik. Smeer de plakjes in met olijfolie en besprenkel het met wat blaadjes tijm, zout en peper en bak ze in een pan met een beetje olijfolie of grill ze tot ze gaar zijn. Laat ze even afkoelen en meng dan de aubergines met de paprika en ui.

  4. 4

    Snipper het sjalotje en bak het in een pan met 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Als ze een beetje glazig zijn dan doe je de lamsoren erbij. bak de lamsoren even mee en zet het apart.

  5. 5

    Voor de oranje saus meng je 2 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel ketchup, het sap van de halve sinaasappel, 1 eetlepel gembersiroop en breng het op smaak met een beetje peper en zout.

  6. 6

    Voor de groene saus meng je 4 eetlepels mayonaise met 6 blaadjes basilicum, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel crème fraîche en 1 eetlepel olijfolie. Breng de saus op smaak met peper en zout.

  7. 7

    Doe wat bloem in een diep bord en leg de ansjovis er 1 voor 1 in zodat ze goed bedekt zijn onder een dun laagje bloem. Doe een flinke laag olijfolie in een koekenpan zodat de hele bodem bedekt is. Verhit in een niet te grote koekenpan genoeg olijfolie zodat de hele bodem goed bedekt is. De visjes moeten een beetje kunnen ‘zwemmen’ in de olie. Leg de helft van de ansjovissen naast elkaar in de koekenpan en bak zo’n anderhalve minuut. Keer ze voorzichtig om met een spatel en bak nog even kort. Herhaal dit met de andere helft.

  8. 8

    Leg op een bord eerst een beetje lamsoren met sjalot, daar overheen leg je wat van de aubergine, paprika en ui. Dit besprenkel je, om en om, met wat van de oranje en van de groene saus. leg dan de ansjovis er bovenop.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!