Arabische gerechten

Culinair expert Alain Caron ontmoet op de Amsterdamse Dappermarkt een oude bekende: Siham Forkhani. Hij kent Siham als deelneemster aan het tv-programma Masterchef van jaren geleden, waarin Alain jurylid was. Na dat culinaire avontuur zegt Siham haar kantoorbaan op en gaat aan de slag als fulltime kok. Ze droomt ervan om een eigen zaak te openen waarin de Arabische keuken op een culinair hoger niveau wordt gebracht en uiteindelijk een ster behaalt. Vandaag kookt ze samen met Alain met Arabische en westerse ingrediënten.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • lamskoteletten
  • 80 g
    kikkererwten uit blik
  • 80 g
    aubergine
  • 80 g
    courgette
  • 80 g
    winterpeen
  • 4
    kleine sjalotjes
  • 5
    gedroogde vijgen
  • 5
    gedroogde abrikozen
  • 50 g
    rozijnen
  • 5
    takjes tijm
  • 10
    takjes koriander
  • 20 g
    gesneden amandelen
  • zout en peper
  • sinaasappel rasp
  • olijfolie
  1. Bereid de couscous zoals op de verpakking. (zie laatste stap om de couscous op de manier van Silam te bereiden.)

  2. Verwarm de wat olijfolie in een koekenpan. 

  3. Bak hier de wortels eerst in. Dan de meiknol en als laatste de prei en de sjalotjes. Laat het 5 minuten bakken. . 

  4. Laat de groenten vervolgens rusten. Pak een andere pan en laat deze warm worden en bak daar heel kort de el hanout kruiden en de sinaasappelrasp in. Voeg de groenten er vervolgens aan toe.

  5. Voeg vervolgens de tijm, de kikkererwten en de gedroogde vruchten erbij.

  6. Voeg er 100 ml water aan toe en de sap van een sinaasappel.


  7. Laat het stoven, zodat de sinaasappelsap wat karameliseerd.

  8. Smeer de lamskoteletten in met olie, el hanout kruiden en wat zout. Bak deze in de koekenpan tot ze rosé zijn. 

  9. Bak los de aubergine en de courgette plakken. Leg de couscous op een grote schaal met de groenten daar omheen.

  10. Bereiding couscous. Vul het onderste gedeelte van de pan (liefst een couscous pan) met water en breng het aan de kook. Zet er het bovendeel (de keskès) op met de couscous, bind er een doek omheen zodat er geen stoom kan ontsnappen, en sluit de pan. Haal de couscous na 30 minuten uit de pan, leg deze in een grote ronde schaal met opstaande rand en wrijf de korrels tussen de, met wat olie besprenkelde, handen los tot alle klontjes verdwenen zijn. Doe de couscous weer in de pan, stoom hem 30 minuten en haal hem opnieuw uit de pan om de korrels los te wrijven. Herhaal dit nogmaals.  Laat de pan op laag vuur staan als de couscous gaar is.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.