Bietensalade met lijnzaad
Tegen de Groninger waddenkust, bloeit een bijzonder blauw bloemetje: olievlas! Alain Caron maakt een bietensalade met lijnzaadolie.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
4rode bieten (gekookt)
-
5 ellijnolie (alleen koud gebruiken)
-
1 ellijnzaad
-
3 elbalsamicoazijn
-
1/2rode biet
-
1/2gele biet
-
1/2chiogga biet
-
1pruim
-
1/2bosje radijs
-
1/2groene appel
-
2abrikozen
-
4 elricotta
-
30 ggemalen walnoten
-
10kersen
-
•eetbare bloemen (diverse kleuren)
-
Kook 4 rode bietjes en snij ze in vieren.
-
Maak een dressing met 5 el lijnzaadolie, de balsamicoazijn en maak het op smaak met peper en zout en marineer de gekookte bietjes in de marinade.
-
Snij met behulp van een mandoline (of een scherp mes en vaste hand) dunne plakjes van de bietjes en de radijs. Ontpit de pruim en abrikozen en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij ook de appel in kleine blokjes. Doe dit alles in een kom.
-
Doe de ricotta, gemalen walnoot en lijnzaad in een kom. Meng het goed door elkaar en maak op smaak met peper en zout en bewaar het in de koelkast.
-
Ontpit de kersen en snij ze in vieren.
-
Gebruik grote diepe borden. Begin met het ricotta-mengsel en plaats het in het midden van het bord. Daarop 4 stukjes gekookte biet met wat peper en zout. Leg er de plakjes biet en radijs op en daarna de blokjes fruit. Sprenkel de dressing eroverheen en maak het af met de eetbare bloemen.
- Eet smakelijk!