Blauwe bessen taartje met mascarpone crème en lavendelolie

culinair expert
Alain Caron
Blauwe bessen taartje met mascarpone crème en lavendelolie packshot
3 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
35 personen
In 2006 verruilden Edo Biewinga en Maria Buitenkamp hun rijtjeshuis voor een plek in het buitengebied van Tiendeveen. Zij gaven hun kantoorbaan op en veranderden een maïsakker in een biologische blauwebessenkwekerij van elf hectare, waar inmiddels de bosbessen rijkelijk groeien. Culinair expert Alain Caron neemt een kijkje en weet wel raad met deze smaakvolle bessen.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 400 g
    blauwe bessen
  • 200 g
    mascarpone (of hangop)
  • 1 el
    slagroom
  • 1 el
    amandellikeur
  • 4 stukjes
    brownie (standaardrecept of je eigen recept)
  • 6 el
    kersencoulis
  • 2 el
    aardbeienjam
  • 8 blaadjes
    munt
  • 2 el
    amandelolie
  • 1 takje
    lavendel
  • 2 el
    gemalen pistachenoten
  • Benodigdheden
    spuitzak
  • kookring (8 cm)

Bereiding

  1. 1

    Begin met de crème. Meng met een garde de mascarpone met de slagroom en amandellikeur tot een mooie dikke créme. Vul de spuitzak en bewaar deze in de koelkast.

  2. 2

    Voor de lavendelolie doe je amandelolie in een pannetje samen met het takje lavendel. Breng het aan de kook. Zodra de olie kookt zet je het vuur uit en laat je het afkoelen. Als het is afgekoeld haal je het takje lavendel eruit.

  3. 3

    Voor de bodem hak je de stukjes brownie fijn en snij je de blaadjes munt fijn. Meng dit door elkaar samen met de aardbeienjam, 2 eetlepels kersencoulis en een halve eetlepel van de lavendelolie.

  4. 4

    Voor de vulling prak je 100 gram blauwe bessen met 2 eetlepels kersencoulis.

  5. 5

    In de overgebleven lavendelolie doe je ook 2 eetlepels kersencoulis doorheen en meng het goed door elkaar tot een saus.

  6. 6

    Plaats de kookring met een diameter van 8 cm op het bord. Vul deze voor 1 cm met de brownie bodem leg daar wat van de blauwe bessenvulling op en stamp het even goed aan zodat de bodem plat en strak is en nog zo’n 1,5 cm dik is. Leg daarop allemaal verse blauwe bessen en spuit met de spuitzak tussen de bessen wat van de créme. Strooi daar overheen de gehakte pistache en haal de kookring eraf. Schenk als laatste wat van de lavendelsaus over het blauwe bessentaartje.  

     

Bon áppetit!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!