4 minuten

Borrelplank van wilde eend met vijgen

Chef-kok Léon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer zijn te gast in Maastricht, bij Jilles Eissen. Hij is een van de bedenkers van een lijn alcoholvrije bieren, die tóch speciaalbieren zijn. Met dit idee timmert hij met zijn compagnons internationaal hard aan de weg. Daarnaast houdt Jilles van koken en werkt hij samen met chocolatier Geert-Jan Heesterbeek aan speciale combinaties van smaken: het zogenaamde foodpairing. In dit geval gaat het om speciaalbier-smaak en chocola. Allemaal alcoholvrij. Dus nadat Léon zijn gerecht heeft geserveerd en Lendl er een speciaalbiertje bij heeft uitgezocht, kunnen ze gewoon alletwee weer de bob zijn.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 2
    wilde eenden
  • 3 dl
    eendenjus
  • 2
    blaadjes laurier
  • 1
    zwarte truffel
  • 2
    vijgen
  • 1 dl
    olie
  • 1
    klontje boter
  • 30 g
    donkere chocolade
  • peper en zout
  • 1 dl
    alcoholvrije Porter bier
  1. Kruid de eend en snij voorzichtig schuin de borstfilets in met een scherp mesje.

  2. Bak de eenden in boter en wat olie in een pan.

  3. Zorg dat de eendjes goed goudbruin zijn gebakken rondom.

  4. Voeg de eendenjus toe met de laurier en het bier.

  5. Karamelliseer de eend met de jus.

  6. Leg de eenden vervolgens 15 minuten te rusten op een rooster.

  7. Werk de saus af met de chocolade (let op niet meer koken!)

  8. Gaar vervolgens de eend af in een op 160 graden voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.

  9. Snij de borstfilets eraf en trancheer deze.

  10. Leg ze vervolgens weer terug op het karkas en serveer de eenden met een vorkje en wat stukjes vijg.

  11. Serveer hierbij een bier.

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.