Eendenborst & gekaramelliseerde witlof

Chef-kok Ramon Brugman maakt een gerecht dat heerlijk is voor de herfst. En nog snel ook. Hij bakt eendenborst en serveert daarbij gekarameliseerde witlof en een puree van pastinaak. Alsof je het zo bij een restaurant bestelt. En nog zin in een dessert? Dan maakt hij er gewoon een snel toetje bij van gebakken ananas met vanillemascarpone. Het water loopt je ervan in de mond.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten voor eendenborst
    3
    pastinaken
  • 1
    glas melk
  • 4
    stronken witlof
  • 2 el
    suiker
  • 4
    eendenborst
  • 1
    potje zilveruien
  • 1 el
    honing
  • 5
    takjes tijm
  • 1/2
    glas witte wijn
  • boter
  • 400 g
    mascarpone
  • 2 el
    suiker
  • Ingrediënten voor dessert met ananas
    1
    peul vanille
  • 1
    ananas
  • 2 el
    suiker
  1. Schil de pastinaken en snij ze in kleine stukken. Zet ze op met water en een beetje zout en kook ze gaar.

  2. Giet de pastinaak af en stamp ze met een puree stamper fijn. Voeg vervolgens de boter en het melk toe. Roer alles goed door elkaar en breng de puree op smaak met zout en peper.

  3. Snij de witlof schuin in dunne plakjes. Zet de koekenpan op hoog vuur en laat er een klontje  boter in smelten. Als de boter is uitgebruisd, voeg je er de witlof en 2 eetlepels suiker aan toe.
    Bak de witlof even goed op hoog vuur, zodat de suiker goed gaat karamelliseren. Als de witlof goed gekaramelliseerd is, haal je het van het vuur en doe je er een klein beetje zout op. ​

  4. Vervolgens de eendenborsten. Snij eerst kruislings in het vet, om te voorkomen dat ze kromtrekken. Bak ze vervolgens in een droge pan op middelhoog vuur. Bak eerst de vet kant tot deze knapperig en mooi gekleurd is. Bak daarna nog even de andere kant in  4 à 5 minuten goed gaar. Laat de borsten vervolgens even rusten voordat je ze in dunne plakjes snijd. 

  5. Doe de zilveruitjes zonder vocht in een pan. Voeg de witte wijn hier aan toe samen met de honing en de tijm. Laat het vocht weg koken en breng op smaak met zout en peper. Als het vocht bijna weg is beweeg je de pan en schud je de uitjes telkens om. Serveer de uitjes bij de eend.

  6. Doe een hoopje pastinaak puree op het bord met daar op wat van de witlof. Snij de eend in dunne plakjes en leg deze op de puree en witlof. Verdeel wat van de uitjes over het bord.

  7. En dan het dessert. Hiervoor maak je eerst de vanille mascarpone. Haal het merg uit de vanille en meng dit goed met de mascarpone. Voeg eventueel wat melk toe, als het te dik blijft. Schep een klein laagje in een glas.

  8. Maak de ananas schoon en snijd hem in stukjes. Zet een anti-aanbakpan op hoog vuur. Doe hier de stukjes ananas in met 2 eetlepels suiker en beweeg de pan constant. Laat ook de ananas goed karamelliseren.  Schep als laatste wat stukjes ananas op de mascarpone in het glas.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.