Eendenborst en yacon

culinair expert
Alain Caron
Recept Yacon (170)
3 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
15 personen

In het coulisselandschap van Twente start ondernemer Jan Jacob drie jaar geleden met de teelt van de Boliviaanse wortel, de yacón. Het tropische knolgewas doet het goed in het Nederlandse klimaat, maar is nog niet zo bekend in de Nederlandse keuken. Culinair expert Alain Caron wil graag meer weten van deze zoete wortel, die onmisbaar was op het menu van de Incabeschaving. Jan Jacob werkt samen met jammaker Ted, maar Alain heeft iets hartigs in gedachten voor deze bijzondere yacón.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2
    stuks eendenborst
  • 100 g
    linzen
  • 1
    ui
  • 50 g
    boter
  • 50 g
    kastanjes
  • 1 dl
    kippenjus
  • 1
    lepel zwartebessenjam
  • 80 g
    shiitake paddenstoelen
  • 200 g
    yacon
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Snij het eendenvel met een scherp mes in. Bestrooi de eendenborst met zout en peper.

  2. 2

    Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Leg de eendenborstfilet op de velkant in de pan. Keer om in de pan en bak deze nog 30 tot 60 seconden op de vleeskant. 

  3. 3

    Doe de eendenborst in een voorverwarmde oven, ongeveer 10 minuten op 160 graden en laat daarna rusten buiten de oven.

  4. 4

    Blancheer de linzen beetgaar, doe dit zonder zout.

  5. 5

    Snipper de ui. Glaceer met de boter en bewaar in een kleine kom.

  6. 6

    Kook de kastanjes en snij ze daarna fijn.

  7. 7

    Kook de kippenjus in tot de helft en meng met een lepel zwarte bessen jam.

  8. 8

    Maak de shiitake paddenstoelen schoon en bak ze met een lepel olijfolie. Bewaar ze op keukenpapier.

  9. 9

    Schil de yacon en snij deze in dunne plakjes. Bak deze in de pan van de kastanjes met wat olijfolie, zout en peper.

  10. 10

    Meng de linzen, de ui, de shiitake en de kastanjes in een bakpan. Breng op smaak met zout peper en wat rasp van citroenschil.

  11. 11

    Snij de eendenborst in dunne plakjes.

  12. 12

    Leg wat plakjes eend op een bord. Doe er wat van van de garnituur op en schenk de jus er omheen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!