eendenborst

Gebraden eendenborst met geitenmelklikeur

Alain gaat op bezoek bij een van de meest beroemde boer van Nederland. Boer Frank en zijn vriendin Anita van Boer Zoekt Vrouw 2011. Hij kookt daar met geitenmelklikeur.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • 2
    eendenborsten
  • 12
    voorgesneden plakjes gerookte eendenborst
  • Garnituur
    2
    kleine paarse truffelaardappeltjes
  • 1
    witlof
  • 2
    kleine rode uien
  • 3 ons
    kant-en-klare rode kool
  • 2
    gekookte bietjes
  • Saus één
    4 el
    geitenmelklikeur
  • 2 el
    crème fraîche
  • 1 el
    water
  • Saus twee
    1/2 dl
    gereduceerde gevogelte bouillon
  • 1 el
    blauwe bessenjam
  • 100 gr
    blauwe bessen
  • 3 el
    rode port
  • klein doosje paarse chizo
  • peper en zout
  1. Maak kruiselings inkepingen in de vetkant van de eendenborsten. Verhit een bakpan en bak de eendenborst circa 8 minuten op de vetkant. Het vet dat er uit loopt schenk je steeds weg zodat hij mooi krokant bakt.
    Bak de eendenborst daarna 4 minuten aan de andere kant en zet hem circa 10 minuten in de oven op 160 graden. Laat daarna rusten in de pan.

  2. Kook de aardappeltjes gaar en snij ze in plakjes. Snij de witlof en de rode ui in vieren en bak ze in schuimende boter. Bak de aardappelplakjes even mee. Verwarm de rode kool in een apart pannetje. Schil de bietjes en snij ze in zo dun mogelijke plakken.
     

  3. Doe alle ingrediënten van saus 1 in een pan en laat het een kwart inkoken. Klop goed tot een mooie homogene massa. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Kook de rode port helemaal in. Voeg de overige ingrediënten toe en roer met een garde. Laat het geheel een minuut koken. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.