Borsjtsj

culinair expert
Alain Caron
borst
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
80 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
62 personen
Culinair expert Alain Caron ontmoet op de Boerenmarkt in Amsterdam kok Alexander Gershberg. Alexander heeft Russische roots, volgde een dansopleiding in Nederland en is sinds acht jaar vegan chef in Nederland. Hij kookt honder procent plantaardig en is ervan overtuigd dat je ook als sporter heel goed je eiwitten uit plantaardige voeding kunt halen. 'Ik merkte als danser dat de plantaardige keuken volwaardige bronnen van proteïnen levert. Hele granen en peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten, zijn heel goede energieleveranciers!' Alain krijgt een heerlijke, vegan borsjt voorgeschoteld.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 75 g
    kleine witte bonen
  • 550 ml
    water
  • 3 el
    zonnebloemolie
  • 2
    uien, in stukken gesneden
  • 1
    middelgrote wortel, geraspt
  • 1/2 tl
    zeezout
  • 100 g
    tomatenpuree
  • 1,5 l
    water
  • 2
    laurierblaadjes
  • 1
    ui, in zijn geheel
  • 2
    wortels, in zijn geheel
  • 10
    hele knoflookteentjes met hun droge schil
  • 2
    rode bieten, geraspt
  • 2
    rode bieten, in stukken gesneden
  • 1/4
    witte kool, in stukken gesneden
  • 1/2
    middelgrote zoete aardappel, in stukken gesneden
  • 1/2
    bloemkool, in roosjes gesneden
  • 1,5 el
    zeezout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 el
    ahornsiroop

Bereiding

  1. 1

    Kook de bonen samen met 540 ml water in een snelkookpan 45 minuten onder middelhoge druk.

  2. 2

    Verhit olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe en bak vijf minuten. Voeg de geraspte wortel toe en bak nog twee minuten. Voeg de geraspte biet, tomatenpuree en een ½ theelepel zout toe en bak vijf minuten. Voeg de bonen toe samen met hun kookwater, 1.5 liter water, de hele ui, de hele wortels, de tien knoflookteentjes en de laurierbladeren.

  3. 3

    Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Voeg de in stukken gesneden bieten toe.

  4. 4

    Verlaag het vuur en laat het vijf minuten zachtjes koken. Voeg de kool en zoete aardappel toe en laat weer vijf minuten zachtjes koken. Voeg de bloemkool toe en kook nog tien extra minuten. Voeg de ahornsiroop, zout en peper toe en kook nog twee minuten.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!