Zuurkoolstamppot uit de oven met appel, rozijnen en rookworst
Een gemakkelijke ovenschotel met een zachte, frisse twist. Deze Hollandse klassieker met zuurkool, appel en rozijnen, zorgt voor een heerlijk contrast van zoet en zuur. Perfect comfortfood voor een klein budget, want deze maaltijd kost slechts zo'n twee euro per persoon.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor de zuurkoolstamppot1 kgkruimige aardappelen
-
500 grzuurkool (naturel)
-
1 handjerozijnen
-
2appels (bij voorkeur Elstar of Jonagold)
-
1rookworst
-
2 tlkarwijzaad
-
1 tlknoflookpoeder
-
2uien
-
125 mlmelk
-
2 elpaneermeel
-
•Olie om te bakken
-
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat even droogstomen.
-
Snijd de uien. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de uien glazig. Snijd de rookworst in kleine blokjes en bak ze drie minuten mee. Voeg het karwijzaad toe en haal de pan van het vuur.
-
Snijd ondertussen de appels in kleine blokjes of schijfjes en wel de rozijnen in een beetje lauwwarm water. Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng de zuurkool, rozijnen en het rookworst mengsel erdoor. Leg de appels bovenop.
-
Vet een ovenschaal in met wat olie en verdeel het mengsel erin. Strooi het paneermeel en de knoflookpoeder erover. Bak de schotel 20 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
-
Laat de ovenschotel even rusten voor het serveren. Lekker met een frisse salade of een lepeltje mosterd erbij.
- Geniet van de zuurkoolstamppot uit de oven met appel, rozijnen en rookworst!