8 minuten

Zuurkoolstamppot uit de oven met appel, rozijnen en rookworst

Een gemakkelijke ovenschotel met een zachte, frisse twist. Deze Hollandse klassieker met zuurkool, appel en rozijnen, zorgt voor een heerlijk contrast van zoet en zuur. Perfect comfortfood voor een klein budget, want deze maaltijd kost slechts zo'n twee euro per persoon.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 4
+
  • Voor de zuurkoolstamppot
    1 kg
    kruimige aardappelen
  • 500 gr
    zuurkool (naturel)
  • 1 handje
    rozijnen
  • 2
    appels (bij voorkeur Elstar of Jonagold)
  • 1
    rookworst
  • 2 tl
    karwijzaad
  • 1 tl
    knoflookpoeder
  • 2
    uien
  • 125 ml
    melk
  • 2 el
    paneermeel
  • Olie om te bakken
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat even droogstomen.

  2. Snijd de uien. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de uien glazig. Snijd de rookworst in kleine blokjes en bak ze drie minuten mee. Voeg het karwijzaad toe en haal de pan van het vuur. 

  3. Snijd ondertussen de appels in kleine blokjes of schijfjes en wel de rozijnen in een beetje lauwwarm water. Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng de zuurkool, rozijnen en het rookworst mengsel erdoor. Leg de appels bovenop. 

  4. Vet een ovenschaal in met wat olie en verdeel het mengsel erin. Strooi het paneermeel en de knoflookpoeder erover. Bak de schotel 20 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

  5. Laat de ovenschotel even rusten voor het serveren. Lekker met een frisse salade of een lepeltje mosterd erbij.

  6. Geniet van de zuurkoolstamppot uit de oven met appel, rozijnen en rookworst!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda