7 minuten

Breekbrood met geroosterde paprika

Chef-kok Ramon Brugman maakt in deze donkere dagen een lekkere warme soep van geroosterde paprika met zelfgebakken breekbrood.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het breekbrood
    500 g
    bloem
  • 7 g
    gedroogde gist
  • 10 g
    suiker
  • 8 g
    zout
  • 45 g
    zachte boter
  • 375 ml
    lauwwarm water
  • sesamzaad
  • maanzaad
  • zonnebloempitten
  • Voor de geroosterde paprikasoep
    5
    rode paprika
  • 4
    trostomaten
  • 2
    uien
  • 1
    teen knoflook
  • 200 ml
    water
  • 300 ml
    crème fraîche
  • bieslook
  • zout en peper
  • olijfolie
  • benodigdheden
    staafmixer
  1. Voor de paprikasoep doe je de paprika, met de ui, tomaten, knoflook en wat olijfolie in een oven op 220 graden voor ongeveer 20 minuten.

  2. Voor het deeg van het breekbrood los je het gist op in het lauwwarme water en voeg dit bij de bloem, suiker en het zout. Kneed het in ca. 8 minuten tot een glad deeg. Voeg na 4 minuten kneden de boter toe in kleine stukjes. Maak er een bol van en laat het 20 minuten rijzen met een vochtige theedoek.

  3. Haal de paprika’s uit de oven en haal het velletje van de paprika en doe de zaadlijsten weg.  Doe de paprika met de ui en knolfook in de pan. Voeg daar 200 ml water aan toe en breng aan de kook. 

  4. Na het rijzen duw je het deeg plat en verdeel het deeg in 18 stukjes. Bol ze op en haal ze een voor een door een beetje water en dan door de sesam, maanzaad en/of de zonnebloempitten. Leg ze in een rondje op de bakplaat. Dek de bakplaat af met een vochtige warme theedoek en laat het nog 30 minuten rijzen op een warme plek.

  5. Bak het breekbrood af in ca. 15 minuten op 220 graden. Voeg 200 ml crème fraîche eraantoe en pureer het tot een soep en breng op smaak met zout en peper. Snijd de bieslook fijn. Doe een lepel crème fraîche en wat gehakte bieslook in een kommetje en giet de soep er bovenop. Serveer de soep met het breekbrood.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.