Broodje bakkeljauw met gebakken banaan

Onze chef-kok Sharon de Miranda duikt de Surinaamse keuken in! Ze maakt knapperige baka bana met zelfgemaakte pindasambal en een heerlijk broodje bakkeljauw. Dat wordt genieten!

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Lunch

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de baka baan
    2
    rijpe bakbananen
  • 150 gr
    zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml
    bruisend water
  • 1 el
    suiker
  • 1 tl
    zout
  • 1
    limoen
  • Voor de pindasambal
    250 gr
    pinda's
  • 1
    madame Jeannette
  • 1
    ui
  • 4
    limoenbladeren
  • 4
    tenen knoflook
  • 5 cm
    gemberwortel
  • 5 cm
    laos
  • 3 el
    bruine suiker
  • 1 el
    sojasaus
  • 1 el
    tamarindepasta
  • 3 dl
    water
  • olie
  • Voor het broodje bakkeljauw
    4
    Surinaamse brood puntjes
  • 400 gr
    gedroogde bakkeljauw
  • 3
    tomaten
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    madame Jeannette
  • 1
    bosje selderij
  • 1 dl
    water
  • 2 el
    tomatenpuree
  • Voor komkommer op zuur
    2 dl
    azijn
  • 2 dl
    water
  • 1
    komkommer
  • 1
    rode ui
  • 3 el
    suiker
  • snuf zout
  1. Voor de bakkeljauw, ontzout de vis door het een half uurtje in een pan met heet water te leggen. Giet het water na 30 minuten af. Spoel de bakkeljauw schoon en kook deze in ruim water voor ongeveer 15 minuten.

  2. Haal de vis uit de pan, doe het in een vergiet en spoel de vis schoon onder koud stromend water. Pluk vervolgens de vis uit elkaar.

  3. Snipper een uitje en hak de knoflook fijn. Snijd naar smaak wat Madame Jeanette fijn. Fruit de ui, de knoflook en de madame Jeannette aan in de pan. Leg dan de bakkeljauw in de pan en bak het mee. Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit toe aan de pan, roer dan de tomatenpuree erdoor. Blus alles vervolgens af met een beetje water en laat de bakkeljauw zachtjes pruttelen voor ongeveer 5 minuten. De pan kan daarna van het vuur, hak de selderij fijn en roer deze als laatste door de bakkeljauw. 

  4. Voor de pindasambal, snijd de knoflook, ui, gember, laos en de madame Jeanette wat fijner, maal het vervolgens in de keukenmachine. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak het mengsel glazig. 

  5. Maal de pinda’s fijn en voeg ze toe aan de pan, samen met de suiker, sojasaus, tamarindepasta en de gekneusde limoenbladeren. Bak ze al roerend ongeveer 2 minuten mee. Doe er ongeveer 3 dl water bij en laat de pindasambal op een laag pitje pruttelen tot het de gewenste dikte heeft. 

  6. Schil de bakbananen en snijd ze één keer in de lengte en één keer in de breedte doormidden. Maak vervolgens een beslag door het zelfrijzend bakmeel te mengen met suiker, zout, het sap van de limoen en bruisend water. Verhit een pan met olie op 170 graden, haal de stukken bakbanaan door het beslag en frituur de baka bana 3 tot minuten totdat de buitenkant goudbruin en krokant is.

  7. Voor komkommer op zuur, kook het water en voeg de azijn toe, met de suiker en een snufje zout. Snijd ondertussen de komkommer en ui met een mandoline. Doe dit samen in een grote kom. Voeg het gekookte water toe en roer dit goed door.

  8. Doe een flinke lepel met pindasambalsaus over de baka bana. Leg de broodjes voor ongeveer 2 minuten in de oven, snijd ze open en vul deze vervolgens met de bakkeljauw, wat zuur en eventueel nog wat madame Jeanette. Serveer het broodje bakkeljauw met de baka bana.

  9. Geniet van het broodje bakkeljauw met gebakken banaan!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda