Recept: Bruine bonensoep

21 februari 2017
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Bruine bonensoep
Nog een paar dagen en dan barst het carnaval in grote delen van ons landweer los. Daarom maakt Ramon een lekker en makkelijk carnavalsgerecht.
4 personen

Ingrediënten voor Bruine bonensoep

Soep

  • 500 gram rundvlees (soepvlees)
  • 200 gram gerookt spek
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterpenen
  • 2 preien
  • ½ knolselderij
  • 2,5 lt water
  • 3 laurierbladen
  • 2 kruidnagels
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 bos peterselie
  • 1 blik bruine bonen
  • 1 rookworst

Bruinbrood

  • 250 gram volkorenmeel
  • 250 gram bloem
  • 20 gram boter
  • 15 gram verse gist
  • 8 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 290 ml water
  • Mosterd naar smaak

Spek

  • 4 spek lappen
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 teen knoflook
  • 3 el oestersaus
  • 1 el gembersiroop
  • 1 theelepel sambal
  • Klein beetje zout

 

Wil je een vegetarische versie van het gerecht? Laat al het vlees uit de soep en beleg de broodjes met iets anders! 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden. 

  2. 2

    Zet het soepvlees op met het water en kook dit ongeveer 60 minuten. 

  3. 3

    Snij ondertussen alle groenten fijn. Verwijder met een schuimspaan de gestolde eiwitten van het water af. 

  4. 4

    Bak de spekjes in een pan. Fruit de ui aan samen met de knoflook. Voeg het vlees toe met het water en de laurier, kruidnagel en een eetlepel tomatenpuree. Daarna kunnen alle groenten en de bruine bonen toegevoegd worden. 

  5. 5

    Snij de worst in stukjes. Laat de bruine bonen uitlekken en voeg deze toe aan de soep. Doe nu ook de rookworst erbij. Blijf de soep goed doorroeren. Maak het af met fijn gesneden peterselie, zout en peper.

  6. 6

    Weeg alle ingrediënten voor de broodjes af en doe alles bij elkaar in een keukenmachine. Kneed het deeg 7 minuten tot het deeg glad en soepel is. Maak er een bol van en laat het 30 minuten rijzen onder een vochtige doek in het bekken van de keukenmachine. 

  7. 7

    Haal het deeg uit het bekken en duw het plat. Rol het uit totdat het overal even breed is. Snij het in 8 stukken. Rol van de stukken bolletjes. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier. Leg er weer een vochtige doek over en laat het nog 20-30 minuten rijzen. 

  8. 9

    Bak de broodjes tussen de 15 en 20 minuten af in de voor verwarmde oven.

  9. 10

    Snij de knoflook fijn en bestrooi de speklappen met de vijfkruidenpoeder. Doe de speklappen in een koekenpan en bak ze even om en om aan.  Voeg de knoflook, de oestersaus en gembersiroop toe. Laat het koken en draai na ze af en toe om. Kook het sap in tot siroop zodat het goed aan het vlees blijft kleven. Snij in stukken en doe het op je brood. Serveer er mosterd bij.

     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter