Bruine bonensoep

Nog een paar dagen en dan barst het carnaval in grote delen van ons landweer los. Daarom maakt Ramon een lekker en makkelijk carnavalsgerecht.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Soep
    500 g
    rundvlees
  • 200 g
    gerookt spek
  • 3
    uien
  • 2
    teentjes knoflook
  • 2
    winterpenen
  • 2
    preien
  • 1/2
    knolselderij
  • 2,5 l
    water
  • 3
    laurierbladen
  • 2
    kruidnagels
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 1
    bos peterselie
  • 1
    blik bruine bonen
  • 1
    rookworst
  • Bruin brood
    250 g
    volkorenmeel
  • 250 g
    bloem
  • 20 g
    boter
  • 15 g
    verse gist
  • 8 g
    zout
  • 5 g
    suiker
  • 290 ml
    water
  • mosterd
  • Spek
    4
    speklappen
  • 1 tl
    vijfkruidenpoeder
  • 1
    teentje knoflook
  • 3 el
    oestersaus
  • 1 el
    gembersiroop
  • 1 tl
    sambal
  • zout
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

  2. Zet het soepvlees op met het water en kook dit ongeveer 60 minuten. 

  3. Snij ondertussen alle groenten fijn. Verwijder met een schuimspaan de gestolde eiwitten van het water af. 

  4. Bak de spekjes in een pan. Fruit de ui aan samen met de knoflook. Voeg het vlees toe met het water en de laurier, kruidnagel en een eetlepel tomatenpuree. Daarna kunnen alle groenten en de bruine bonen toegevoegd worden. 

  5. Snij de worst in stukjes. Laat de bruine bonen uitlekken en voeg deze toe aan de soep. Doe nu ook de rookworst erbij. Blijf de soep goed doorroeren. Maak het af met fijn gesneden peterselie, zout en peper.

  6. Weeg alle ingrediënten voor de broodjes af en doe alles bij elkaar in een keukenmachine. Kneed het deeg 7 minuten tot het deeg glad en soepel is. Maak er een bol van en laat het 30 minuten rijzen onder een vochtige doek in het bekken van de keukenmachine. 

  7. Haal het deeg uit het bekken en duw het plat. Rol het uit totdat het overal even breed is. Snij het in 8 stukken. Rol van de stukken bolletjes. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier. Leg er weer een vochtige doek over en laat het nog 20-30 minuten rijzen. 

  8. Bak de broodjes tussen de 15 en 20 minuten af in de voor verwarmde oven.

  9. Snij de knoflook fijn en bestrooi de speklappen met de vijfkruidenpoeder. Doe de speklappen in een koekenpan en bak ze even om en om aan.  Voeg de knoflook, de oestersaus en gembersiroop toe. Laat het koken en draai na ze af en toe om. Kook het sap in tot siroop zodat het goed aan het vlees blijft kleven. Snij in stukken en doe het op je brood. Serveer er mosterd bij.

     

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.