8 min

Bruine bonenstoof met rijst en rode kool op zuur

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een bonenstoof, perfect voor de koude dagen. In dit gerecht komen allemaal verschillende culturen samen. Ze maakt de kleurrijke maaltijd af met rode kool op zuur. Betaalbaar en boordevol groenten, een echte aanrader!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de bruine bonenstoof
    800 g
    gekookte bruine bonen
  • 500 g
    Roseval aardappeltjes
  • 1
    rode paprika
  • 1 tl
    komijnzaadpoeder
  • 4
    tomaten
  • 2
    tenen knoflook
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 2 tl
    komijnzaad
  • 1
    ui
  • 1
    bosje selderij
  • 1
    Spaanse peper
  • 1
    appel
  • 2 el
    rozijnen
  • 2
    groentebouillonblokjes
  • 200 g
    parboiled rijst (snelkookrijst)
  • voor de rode kool op zuur
    350 g
    rode kool
  • 300 ml
    azijn
  • 200 ml
    water
  • 2
    limoenbladeren
  • 4
    kruidnagels
  • 1 tl
    zout
  • 4 el
    suiker
  1. Snipper de ui, hak de tenen knoflook fijn en snijd de tomaten in partjes. Verhit een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en de tomaten. Voeg de bonen toe. Snijd ondertussen de aardappels in partjes en voeg deze toe aan de pan. Doe ongeveer een theelepel komijnzaadpoeder in de pan. Voeg een beetje water toe, zorg er voor dat de aardappelen en de bonen net een beetje onder water staan. Het is de bedoeling dat de aardappelen en bonen een beetje kunnen koken.

  2. Snijd de paprika in reepjes en de Spaanse peper in ringen. Doe deze erbij in de pan. Voeg de 2 bouillonblokjes en de Spaanse peper toe. Laat het geheel 15 minuten stoven.

  3. Spoel de parboiled rijst in water, spoel het net zo lang tot het water doorzichtig wordt. Zorg er voor dat er een vingerkootje aan water boven de rijst zit in de pan. Breng dit aan de kook met een snufje zout. Kook de parboiled rijst ongeveer 8 minuten.

  4. Ga verder met het maken van de rode kool op zuur. Breng het water met de azijn aan de kook en los het suiker erin op. Voeg het zout, de kruidnagels en de lemonleaves toe. Doe de rode kool er bij en laat dit koken. 

  5. Snijd de appel in blokjes en het bosje selderij fijn. Kook de rozijnen eventjes mee met de stoof. Voeg net voor het gerecht van het vuur gaat de appel en de fijngesneden selderij toe. Schep wat rijst in een diep bord. Maak een kuiltje in de rijst en schep daar de bonenstoof in. Schep de rode kool met een vork uit de pan, zorg er voor dat deze niet te vochtig is. Schep dit bovenop de bonenstoof. 

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.