
Bubur Injin: Indonesische zwarte rijstepap
Chef-kok Geneal Harreman maakt Bubur Injin: een plantaardig Indonesische gerecht van zwarte ketanrijst die als toetje maar ook als ontbijt gegeten kan worden. Zwarte ketanrijst is een kleefrijst die in Azië veel gegeten wordt, de gekarameliseerde banaan maakt het lekker zoet en de geroosterde kokosvlokken maken er een krokante sensatie van.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de rijstebrij200 grzwarte ketanrijst (zwarte kleefrijst)
-
1250 mlwater
-
1pandanblad
-
200 mlkokosmelk
-
130 gramrietsuiker
-
Voor de kokos-limoenblad saus200 mlkokosmelk
-
30 gramrietsuiker
-
40 mlagavesiroop
-
2limoenblaadjes
-
2stengels sereh oftewel citroengras
-
1vanillepeul
-
1limoen
-
1 tl(gemalen) kaneel
-
Voor de gekarameliseerde banaan2bananen
-
50 grrietsuiker
-
Toppings50 grrode bessen
-
40 grkokosvlokken
-
2takken munt
-
Laat de zwarte ketanrijst minimaal 4 uur van tevoren weken in koud water. Giet het vervolgens af en breng het rustig aan de kook in de helft van het water. Voeg het pandanblad toe en roer het regelmatig door. Voeg nog wat water toe als het droog is komen te staan.
-
Ga verder met de kokos-limoenblad saus. Verwarm hiervoor de kokosmelk. Kneus de citroengras en het limoenblad en voeg het toe aan de kokosmelk. Voeg ook rietsuiker en agavesiroop toe.
-
Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit, voeg het merg en het stokje samen met de kaneel toe aan de kokosmelk. Rasp schil van de limoen en voeg het met wat sap toe aan het geheel. Laat het rustig pruttelen tot het goed is ingedikt.
-
Snijd de banaan in dikke plakken, bak ze in een pan met een klein laagje olie en bak ze aan beide kanten, strooi de suiker over de bananen en de pan, laat dit goed karamelliseren. Giet een beetje van de kokossaus erbij en hou de pan in beweging.
-
Ga verder met de rijstebrij als deze drooggekookt is. Voeg de kokosmelk en rietsuiker toe en roer het goed door. Laat het pruttelen totdat het een mooie rijstebrij is geworden.
-
Verhit een pan op middelhoog vuur en rooster de kokosvlokken hierin totdat ze goudbruin en krokant zijn.
-
Schep de zwarte ketan in een kom en leg de gekarameliseerde bananen er bovenop. Verdeel de kokossaus erover en strooi de kokosvlokken over het gerecht. Garneer met de rode bessen en een takje munt.
- Geniet van je Bubur Injin!
