Recept: Chaamse Pel in Bouillon met crème van aardpeer

27 januari 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Chaamse Pel in Bouillon met crème van aardpeer
Alain maakt een Chaams Pel in bouillon met crème van aardpeer. In plaats van dit bijzondere pluimveeras kan natuurlijk ook een andere goede kip gebruikt worden!
4 personen

Ingrediënten voor Chaamse Pel in Bouillon met crème van aardpeer

  • 2 liter kippenbouillon
  • Chaams hoen/pel of een andere goede kip (ongeveer 1.2 kg)
  • 4 blaadjes laurier
  • 100 gram boter
  • 800 gram aardperen
  • ¾ liter water
  • ¼ liter melk
  • 1 biologische citroen
  • 250 ml room
  • maïzena
  • zout en peper
  • Verdere benodigdheden: touw, handschoentjes, grote pan

 

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

  1. 1

    Eerst de kip. Verwarm de kippenbouillon.

  2. 2

    Doe de plastic handschoentjes aan. Haal dan met je vingers bij de poten en de borst het vel van de kip los en stop bij iedere poot één blaadje laurier samen met een plakje boter onder het vel. Voeg twéé blaadjes laurier en een plakje boten onder het vel van de borst.

  3. 3

    Strooi wat zout en peper in de kip en maak de kip dicht met het touw. Leg de kip in de bouillon en laat hem een uur zachtjes pocheren. Draai 'm ondertussen af en toe om.

  4. 4

    De crème van aardpeer. Schil de aardperen en snij ze in stukken. Kook ze gaar in water en melk met een beetje zout. Afhankelijk van de grote van de stukken duurt dit 10-15 minuten.

  5. 5

    Giet af en vang het kookvocht op. Pureer en voeg zo nodig nog wat kookvocht toe totdat je een gladde massa hebt. Doe de massa in een pannetje op een laag vuur en roer totdat het vocht verdampt is en roer er een klontje boter door. Breng op smaak met zout en peper.

  6. 6

    Maak de saus. Schep een halve liter kippenbouillon uit de pan met kip en kook deze tot een kwart in. Voeg room toe en kook het geheel nog een paar minuten door.
     

  7. 7

    Bind de saus indien nodig met een beetje maïzena en breng op smaak met zout en peper.

  8. 8

    Haal de kip uit de bouillon. Snij de poten eraf en scheidt de dijen van de drumsticks. Snij ook de borstfilets eruit. En haal tenslotte de vleugels eraf.

  9. 9

    Verdeel over de borden, schep de saus erover en serveer met de crème van aardpeer.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter