Chaamse Pel in Bouillon met crème van aardpeer
Alain maakt een Chaams Pel in bouillon met crème van aardpeer. In plaats van dit bijzondere pluimveeras kan natuurlijk ook een andere goede kip gebruikt worden!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
2 lkippenbouillon
-
•Chaams hoen/pel of een andere goede kip (ongeveer 1,2 kg)
-
4blaadjes laurier
-
100 gboter
-
800 gaardperen
-
3/4 lwater
-
1/4 lmelk
-
1biologische citroen
-
250 mlroom
-
•maïzena
-
•zout en peper
-
Verdere benodigdheden•touw
-
•handschoentjes
-
•grote pan
-
Eerst de kip. Verwarm de kippenbouillon.
-
Doe de plastic handschoentjes aan. Haal dan met je vingers bij de poten en de borst het vel van de kip los en stop bij iedere poot één blaadje laurier samen met een plakje boter onder het vel. Voeg twéé blaadjes laurier en een plakje boten onder het vel van de borst.
-
Strooi wat zout en peper in de kip en maak de kip dicht met het touw. Leg de kip in de bouillon en laat hem een uur zachtjes pocheren. Draai 'm ondertussen af en toe om.
-
De crème van aardpeer. Schil de aardperen en snij ze in stukken. Kook ze gaar in water en melk met een beetje zout. Afhankelijk van de grote van de stukken duurt dit 10-15 minuten.
-
Giet af en vang het kookvocht op. Pureer en voeg zo nodig nog wat kookvocht toe totdat je een gladde massa hebt. Doe de massa in een pannetje op een laag vuur en roer totdat het vocht verdampt is en roer er een klontje boter door. Breng op smaak met zout en peper.
-
Maak de saus. Schep een halve liter kippenbouillon uit de pan met kip en kook deze tot een kwart in. Voeg room toe en kook het geheel nog een paar minuten door.
-
Bind de saus indien nodig met een beetje maïzena en breng op smaak met zout en peper.
-
Haal de kip uit de bouillon. Snij de poten eraf en scheidt de dijen van de drumsticks. Snij ook de borstfilets eruit. En haal tenslotte de vleugels eraf.
-
Verdeel over de borden, schep de saus erover en serveer met de crème van aardpeer.
- Eet smakelijk!