Chinese loempia met loempiasaus
Chef-kok Ramon Brugman maakt een betaalbare maaltijd en omdat het Chinees nieuwjaar is, maakt hij een Chinese loempia met de -naar eigen zeggen- lekkerste loempiasaus!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Ingrediënten beslag voor het velletje800 mlwater
-
400 gbloem
-
1 tlzout
-
1ei
-
200 gkippendijen
-
400 gtaugé
-
1prei
-
1/2winterpeen
-
2eieren
-
1 tlkerriepoeder
-
1stuk verse geraspte gember
-
2 eloestersaus
-
1 elsuiker
-
2 elrijstwijn
-
1 elsesamolie
-
•zout en peper
-
Ingrediënten loempiasaus5stuks rode pepers
-
3uien
-
4tenen knoflook
-
200 mlwater
-
120 mlazijn
-
100 gsuiker
-
3 elgember siroop
-
1 elaardappelzetmeel
-
Roer het water, de meel, het zout en het ei goed door elkaar en haal het beslag door een zeef.
-
Laat het twee uur in de koelkast staan.
-
Haal het wat van het beslag af en roer goed door.
-
Bak nu een pannenkoek in een koekenpan maar laat ze niet verkleuren.
-
Bewaar ze tussen theedoeken.
-
Snij dan de kip in dunne slierten.
-
Maak de wok heet. Doe er de sesamolie in en bak de kip hier in samen met de kerriepoeder, oestersaus en de geraspte gember.
-
Haal alles uit de wok. Doe hier dan gelijk de twee eieren in en roer ze door.
-
Voeg de kip weer toe en haal uit de pan.
-
Zet een pan water op met een klein beetje zout.
-
Was de taugé.
-
Schil de wortel en rasp deze in dunne slierten.
-
Snij de prei fijn.
-
Blancheer de wortel en de prei ongeveer 1 minuut.
-
Voeg dan de taugé toe voor ongeveer 30 seconden en giet alles af.
-
Spoel de groenten gelijk koud onder de kraan.
-
Laat ze goed uitlekken.
-
Dep de groenten een beetje droog met een doek.
-
Meng nu de groenten met de kip en het ei en breng op smaak met de rijstwijn, suiker, zout en peper
-
Leg een loempia-vel op een theedoek.
-
Leg in het midden een beste hoeveelheid vulling.
-
Vouw de loempia dicht als een envelop en kwast met een beetje beslag telkens de naden dicht.
-
Doe de frituurolie in de wok en laat heet worden tot 180 graden.
-
Frituur de loempia aan beide kanten een paar minuten.
-
Laat hem uit lekken op keukenpapier.
-
Prik met een satéprikker een gaatje aan de zijkant, zodat de olie er goed uit kan lopen.
-
Voor de loempiasaus, snij je de uien en knoflook fijn.
-
Haal de zaadlijsten uit de pepers en snij ook de pepers fijn.
-
Fruit de ui en knoflook even aan in een klein scheutje olie.
-
Voeg ook de pepers toe. Blus het geheel af met het water en de azijn.
-
Doe de suiker en de gember siroop erbij en breng aan de kook.
-
Laat even zachtjes doorkoken. Maak een papje van het zetmeel met koud water en bind de saus af.
-
Laat goed afkoelen.
- Eet smakelijk!