Chocolade trifle met banaan

chef-kok
Ramon Brugman
packshot
8 min
Gerecht
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
161 personen
Het is een gouden combinatie: banaan, karamel en chocolade. Chef-kok Ramon Brugman weet daar een overheerlijke trifle van te maken.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
8
  • Bananencake
    2
    eieren
  • 200 g
    suiker
  • 30 g
    walnoot
  • 6
    bananen
  • 8 g
    bakpoeder
  • 300 g
    bloem
  • 2 el
    karnemelk
  • Merengue
    150 ml
    eiwit
  • 150 g
    suiker
  • 300 g
    suiker
  • 50 ml
    water
  • Ganache/caramel
    300 g
    suiker
  • 100 ml
    water
  • 120 ml
    slagroom
  • 70 g
    boter
  • 50 g
    pure chocolade
  • Zwitserse room
    375 ml
    melk
  • 135 g
    eidooier
  • 90 g
    suiker
  • 30 g
    bloem
  • 1
    blaadje gelatine
  • 1
    vanillestokje
  • 200 ml
    opgeklopte slagroom
  • 1 el
    advocaat
  • Pinda krokant
    80 g
    pinda gezouten
  • 50 g
    suiker
  • 1 el
    eiwit
  • Sinaasappelsaus
    2
    sinaasappels
  • 50 g
    suiker
  • 1/2
    vanillestokje
  • Slagroom/banaan
    200 ml
    slagroom
  • 20 g
    suiker
  • 1
    banaan
  • 1/2
    citroen
  • 1
    zakje kopflix
  • Decoratie
    Cacao
  • poedersuiker
  • bloemen (eventueel)
  1. 1

    Voor de bananencake klop je 2 eieren samen met de suiker stevig.

  2. 2

    Pureer 6 bananen en meng dit met 2 eetlepels karnemelk en 30 gram walnoten. Spatel hier de massa (eieren en suiker) doorheen en zeef 300 gram bloem met 8 gram bakpoeder er bovenop en meng dit goed door elkaar.

     

  3. 3

    Vet een cakeblik in en giet de cakemix in het blik en bak de cake in een voorverwarmde over op 170 graden in ongeveer 40 minuten gaar.

  4. 4

    Voor de merengue doe je 300 g suiker met 50 ml water in een pan en kook dit tot 110 graden celcius. Uiteindelijk moet de suiker uiteindelijk 120 graden celsius zijn maar bij 110 graden ga je het eiwit opkloppen terwijl je beetje bij beetje de 150 g suiker toevoegt bij het eiwit. Als het eiwit stevig is voeg je langzaam de hete suikerstroop van 120 celsius bij het eiwit. Laat dit koud draaien. Hierdoor krijg je heel stevig eiwit.

  5. 5

    Smeer het eiwit op een bakplaat met bakpapier. Doe dit dun en bak het voor ongeveer 40 minuten op 110 graden. Smeer je het dik dan duurt het ongeveer 1,5 uur.

  6. 6

    Voor de ganache/caramel doe je 300 gram suiker samen met 100 ml water in een ruime pan en kook dit tot karamel. Voeg daarna 120 ml slagroom hier aan toe en laat dit uit bruisen en kook dit nog twee minuten in. Haal het daarna van het vuur en voeg 70 gram boer eraan toe en roer het glad. Hak 50 gram pure chocolade en voeg die als laatste toe. Laat het afkoelen.

  7. 7

    Laat 1 blaadje gelatine in koud water wellen.

  8. 8

    Voor de Zwitserse room Zet 3/4 van de melk op met de helft van de suiker en het vanillestokje.

  9. 9

    Doe de andere helft van de suiker bij 1/4 deel melk en roer er 135 gram eidooiers en 30 gram bloem doorheen tot een gladde massa.

  10. 10

    Als de melk met suiker en vanillestokje kookt voeg je dit bij het mengsel met eidooiers en roer dit goed door elkaar. Giet alles terug in de pan en laat het 1 keer blub zeggen terwijl je goed blijft roeren. Haal het dan van het vuur en voeg de uitgelekte gelatine hier aan toe. Dek de pan af met een plastic velletje en laat de gele room afkoelen.

  11. 11

    Als de room koud is roer je er 200 ml opgeklopte slagroom en 1 eetlepel advocaat doorheen en de Zwitserse room is af.

  12. 12

    Voor de pindakrokantjes meng je 80 gram ongezouten pinda’s, 50 gram suiker en 1 eetlepel eitwit door elkaar en bak dit in een oven op 170 graden in 4 minuten krokant. Roer/hussel het na 4 minuten om en bak het weer voor 4 minuten.  Bak ze tot ze lekker krokant zijn.

  13. 13

    Voor de sinaasappelsaus pers je 2 sinaasappels uit boven een pan. Voeg hier 50 gram suiker aan toe en een half vanillestokje en kook het in totdat je een dikke sinaasappelsaus hebt.

     

  14. 14

    Voor het bananenslagroom prak je de banaan. Voeg hier 200 ml slagroom aan toe, 20 gram suiker, sap van een halve citroen en een zakje klopfix en mix dit totdat een lobbige bananenslagroom hebt.

  15. 15

    Bouw de trifle op in een glas of vaasje. Schep laag voor laag erin en werk het af met cacao, poedersuiker en wat decoratieve bloemetjes als je dat hebt. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!