Creoolse rundvleessoep

Ook zo klaar met kant-en-klaar? Maak dan zelf je groentebouillonpoeder. Nooit meer een blokje nodig. Chef-kok Sharon de Miranda laat zien dat dat makkelijker is dan je denkt. Ze gebruikt haar bouillonpoeder voor een heerlijke, Creoolse rundvleessoep, waarin ook nog eens heel veel groenten gaan. Pompoen, paprika, tomaten, zoete aardappel, mais...het mag er allemaal in.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • Groentebouillonpoeder
    1
    winterpeen
  • 1
    halve knolselderij
  • 1
    prei
  • 1
    ui
  • 1
    venkel
  • 4
    teentjes knoflook
  • 1
    bosje peterselie
  • ½ bosje tijm
  • ½ bosje rozemarijn
  • 20 g
    Keltisch zeezout
  • 500 g
    runderriblappen
  • 2
    mergpijpjes
  • ½
    pompoen
  • 2
    zoete aardappelen
  • 1
    rode paprika
  • 4
    tomaten
  • 2 tl
    komijnpoeder
  • 2
    laurierblaadjes
  • 1
    Madame Jeanette
  • 4
    maïskolven
  • 1
    ui
  • 1
    bosje bladselderij
  • 1
    winterpeen
  • 3 el
    groentebouillon
  • 3 l
    water
  • 2
    kardemomkorrels
  • 1
    citroen
  • een scheutje olie
  1. Begin met het maken van de groentebouillonpoeder. Snij hiervoor alle groenten in kleine stukjes en plaats deze op een ruime ovenplaat. 

  2. Leg de groenten en kruiden in een voorverwarmde oven van 80 graden voor ongeveer 6 tot 7 uur. Dit proces is nodig om de groenten te drogen.  

  3. Wanneer de groenten en kruiden droog en krokant aanvoelen zijn ze klaar. Maal alles in een keukenmachine tot een mooi poeder.

  4. Bewaar het in een goed afsluitbare weckpot op een droge, donkere plaats, dan is het zeker een half jaar houdbaar. TIP: plak een etiket met datum op de pot, zodat je weet wanneer je het hebt gemaakt.

  5. Ga verder met de Creoolse rundvleessoep. Verhit een grote soeppan met een scheutje olie. Snij het vlees in blokjes en meng deze met het komijnpoeder. Schroei het vlees dicht in de soeppan.

  6. Snij ondertussen de ui in ringen en hak de knoflooktenen fijn. Voeg dit toe aan de pan. Blus het vervolgens af met het water en doe de mergpijpjes erbij. 

  7. Maak ondertussen de maïskolven, pompoen en de zoete aardappelen schoon en snij deze in stukken van ongeveer 3 cm dik. Doe deze in de soeppan erbij.

  8. Snij de tomaten en paprika in reepjes en voeg deze toe aan de pan. Doe daarna de kardemom, laurierblaadjes en de groentebouillon (of het poeder) erbij en kook dit minimaal 90 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan.

  9. Als de soep klaar is, verwijder je de mergpijpjes. Snij de bladselderij fijn en voeg deze toe aan de soep.

  10. Serveer deze soep uit met een partje citroen en een stukje Madame Jeannette.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.